Eğitim Sitesi

Yeniçağ Nedir? Yeniçağ Hakkında Kısaca Bilgi

Yeniçağ Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yeniçağ:

Ortaçağın sonundan (İstanbul'un Türklerce ele geçirilişinden-1789) yakınçağın başlangıcına (Fransız Devrimi'ne-1789) kadar süren tarih bölümü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İbka: Bir yıl için tayinleri yapılan memurlardan, bu süre bitmeden, hizmetleri beğenilenlerin yeniden bir yıl içinde yerlerinde kalmalarını sağlayan izin.

    Manas Destanı: 1092 yılında yazımı tamamlanan bir Kırgız destanıdır. Tarihin en uzun destanı olma özelliğine de sahiptir.

    Kast Sistemi: Soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Bu sınıflar sırasıyla şöyledir: 1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler). 2. Kısatriyalar (prensler ve askerler). 3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar) 4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan "Paryalar" vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.

    İngiliz Muhipleri Derneği: Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İstanbul'da kurulan, Anlaşma Devletleri ile işbirliği içerisinde bulunarak Anadolu Hareketi'ne karşı en fazla zarar veren örgütlerdendir. İngiliz gizli haber alma örgütü tarafından kurdurulan bu cemiyetin en tanınmış üyeleri Vahidettin ve Damat Ferit'tir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü