Eğitim Sitesi

Yeğinlik Nedir? Yeğinlik Hakkında Kısaca Bilgi

Yeğinlik Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yeğinlik:

Birim alandan, birim zamanda geçen enerji miktarı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Renk Sapıncı: Bir merceğin odak noktasının gelen ışığın rengine bağlı olması nedeniyle görüntünün renkli halkalar şeklinde görülmesi.

    Kızıl Dev: Güneş gibi yıldızlarda merkezdeki füzyon tepkimeleriyle hidrojen helyuma dönüşürken çekirdeği ağırlığı artar. Çekim kuvvetinin de artması içe doğru çökmeyi artırır ve merkezdeki sıcaklığı 100 milyon Kelvin sıcaklığa çıkarır. Bu durumda merkezdeki termonükleer tepkimeler merkezden dışarı doğru kayar. Dış tabakalarda oluşan tepkimeler Güneş'i genişlemeye zorlar. Güneşin bu evresinde dış tabaka genişlemiş, iç sıcaklık artmış ve kırmızı bir görünüm alacaktır. Genişleme sonucu Güneş, Merkür, Venüs ve Dünya'yı bile içine alacaktır. Bu tür yıldızlara kızıl dev denir.

    Zonklama Dönümü: Dönümlü olarak şişip büzülen değişen yıldızlarda art arda gelen iki şişme yada büzülme arasındaki zaman farkı.

    Radyal Hız: Dikine hız; Herhangi bir gökcisminin uzay hızının, yada bir çift yıldızın dolanma hızının bakış doğrultusundaki bileşeni. Bu hız diğer bir anlamda bize yaklaşma yada bizden uzaklaşma hızıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü