Eğitim Sitesi

Yasama Nedir? Yasama Hakkında Kısaca Bilgi

Yasama Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yasama:

Yasa yapma. Bu görev ülkemizde TBMM'ye aittir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yasama:

Yasa koyma, yasa yapma, teşri.

 

Hukuk Terimi Olarak Yasama:

Genel, soyut, objektif ve sürekli nitelikte kurallar koyma; Yasa koyma, yasa yapma, teşri.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Yasama:

Yasa koyma, yasa yapma.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Devletleştirme: Özel girişimin elinde bulunan sanayi, ticaret ve hizmetlerin kamu yararı amacıyla devlet mülkiyeti ve yönetimi altına alınması. Özel mülkiyetin toplumsal mülkiyete dönüştürülmesi anlamına gelen kamulaştırmadan daha geniş kapsamlıdır.

    Rütbe: Askerlere, devlet memurlarına ya da halktan bazılarına ve Topçu Başılarına verilen derece, paye ve unvan hakkında kullanılan bir deyim.

    Yeniçeri: Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

    Yakınçağ: 1789 Fransız Büyük Devrimi'nden bu yana olan zaman dilimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü