Eğitim Sitesi

Yarımada Nedir? Yarımada Hakkında Kısaca Bilgi

Yarımada Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yarımada:

Sadece bir yanı ana karaya bağlı, öbür yanları suyla çevrili kara parçası, yani üç tarafı sularla çevrili kara parçasıdır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yarımada:

Üç tarafı suyla çevrili kara parçasına burun bu oluşumun daha büyüğüne de yarımada denir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Empati Kurmak: Bir insanın, kendini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlama çabasıdır. Bir başka deyişle kendimizi onun yerine koymak demektir. Empati kurmak başka insanlarla iletişimimizin gücünü artırır.

    Demokrasi: Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir. Demokratik ülkelerde, devlet politikasını şekillendirmede tüm vatandaşlar eşit hakka sahiptirler.

    Kişi Hak ve Hürriyetleri: - Kişi dokunulmazlığı - Kişi hürriyeti ve güvenliği - Özel hayatın gizliliği ve korunması (konut dokunulmazlığı, haberleşme hürriyeti) - Yerleşme ve seyahat hürriyeti - Din ve vicdan hürriyeti - Düşünce ve kanaat hürriyeti - Bilim ve sanat hürriyeti - Basın ve yayınla ilgili hürriyetler (düzeltme ve cevap hakkı) - Toplantı hak ve hürriyeti (dernek kurma hürriyeti, toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı) - Mülkiyet hakkı - Hak arama hürriyeti - Temel hak ve hürriyetlerin korunması

    Kadı: 1- Kazâ'yı yönetmekle sorumlu kişidir. Kazâ'da mahkeme işleri kadının evinde ya da camide yapılır ve kaydedilirdi. "Kadı medrese mezunu olup kuralları iyi bilirdi." 2- Tanzimat'a kadar her türlü davaya, Tanzimat ile Medeni Kanun arasındaki dönemde ise yalnız evlenme, boşanma, nafaka, miras davalarına bakan mahkemelerin başkanlarına verilen ad. 3- Eskiden hukuki uyuşmazlıkları ve davaları karara bağlamak üzere devletçe tayin edilen görevli hakim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü