Eğitim Sitesi

Yamak Nedir? Yamak Hakkında Kısaca Bilgi

Yamak Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yamak:

Yeniçeri, topçu ve humbaracı ocaklarında asker adayı. Sınır kalelerinde sefere gitmeyen, kaleyi bekleyen asker.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Müselles: 1- Üçlü ittifak. 2- Üç bölümden oluşan.

    Sünnet: Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

    Beytülmal: İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır. Beyt-ül Mal'ın en önemli gelir kaynakları şunlardır: 1. Müslümanlar'dan alınan vergiler (Aşar, Ağnam vb.) 2. Müslüman olmayanlardan (Zimni) alınan vergiler (Haraç, Cizye vb.) 3. Maden, orman, tuzla kiraları. 4. Gümrük (Baç) vergileri. 5. Savaş ganimetleri (1/40'ı Sultana, 1/5'i Hazineye) 6. Bağlı devletlerle beyliklerin yıllık vergileri ve gönderilen armağanlar. * Vârisi bulunmayan, dolayısıyla da devlet hâzinesine ait olan mirasa da beytülmal denir.

    Çaldıran Savaşı (1514): Doğu Anadolu'ya sahip olmak isteyen Şah İsmail bölgedeki Şii Türkmen aşiretlerini Osmanlı'ya karşı ayaklandırıyordu. Yavuz İran seferi öncesi Dulkadiroğlu Alaüddevle'den yardım istedi fakat isteği reddedildi. 1514'te Osmanlı orduları İran ordularını Çaldıran Savaşı'nda yendi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü