Eğitim Sitesi

Yalıtkan Madde Nedir? Yalıtkan Madde Hakkında Kısaca Bilgi

Yalıtkan Madde Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Yalıtkan Madde:

Elektrik akımım geçirmeyen lastik, plastik, cam, porselen gibi maddelerdir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Yalıtkan Madde:

Elektrik akımını iletemeyen maddeye verilen isimdir.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Zero Potential: Dünya yüzeyindeki elektrik gerilimi sıfır farkı.

    Birincil Enerji Üretimi: Doğal kaynaklardan enerji sağlanması ve daha kapsamlı olarak, belirli türetilebilen enerji biçimlerinin ("Birincil" olarak nitelendirilen elektrik enerjisi) üretimidir. Bu üretim iki biçimde olabilir. - Birincil Yakıt Üretimi : Enerji sağlanması amacıyla yakıtların doğal yataklardan (belirli miktarlarda) çıkarılması olup üretim ve depolama sırasındaki kullanım ve kayıplar (doğal gaz kayıpları, meşale gazı, depolara basılan gaz gibi) düşülerek miktarı belirlenir. Bu miktarlara termik santrallarda kullanılan artıklarla henüz bir enerji üretim işlemi uygulanmayan yanabilir hayvansal ve bitkisel ürünler dahildir. - Birincil Elektrik Enerjisi Üretimi : Genellikle hidrolik, jeotermal ve nükleer santrallarda üretilen elektrik enerjisi birincil elektrik enerjisi olarak nitelendirilir. (Dünya Enerji Konferansınca, enerji bilançoları için hidrolik ya da nükleer enerjilerin birincil enerji eşdeğerlerine dönüştürülmesi önerilmektedir.) Ancak, bu bir temel tariftir; bazı hususların belirtilmesi ve yorumlarla değişikliklerin yapılmasını gerektirir. Örneğin, birincil elektrik enerjisi kapsamına güneş ve rüzgar enerjilerinin alınması, hidrolik üretimde tüketilen ve üretilen enerji arasındaki pompalama için gerekli elektrik enerjisi tüketiminin dikkate alınması gerekir; nükleer enerji ise ülkelere göre değişik biçimlerde yorumlanmaktadır. Not : Doğrudan kullanılan güneş ve rüzgar enerjileri (doğrudan termik ya da mekanik kullanım) bir birincil üretim sayılabilir; değerlendirme genellikle işleyen ilk apareyin çıkışında yapılır; bu enerji biçimleri bilançolarda bugüne kadar çok küçük paylarda yer aldığından, bunların değerlendirilmesinde uygulanan yöntemlerin etkileri arasındaki farklar önemsiz kalmaktadır.

    Güç Faktörü: Alternatif akım aygıtlarının elektrik tüketiminin ölçümünde kullanılan faktördür; aktif güç (wat) ile reaktif gücün (volt amper) oranıdır. Aktif güç yardımıyla reaktif gücün saptanmasını sağlar. Not: Güç faktörü, bir elektrik ekipmanının kullanım randımanını belirtir; elektrik sözleşmelerinde çeşitli güç faktörlerine göre tarife maddelerine yer verilir. Güç Faktörünün iyileştirilmesi için çeşitli sistem ve ekipmanlar kullanılır.

    Global Tüketim: Ulusal, bölgesel ya da sektörel alanlardaki ya da belirli bir tüketim alanındaki enerji tüketimidir. Not 1: "Global" terimi, hem enerji kaynakları ya da taşıyıcıları, hem de kullanım tipleri ya da tüketici grupları için geçerlidir. Her defasında terimin ait olduğu alan belirtilmelidir. Not 2: "Toplam Nihai Tüketim" ile karşılaştırılmamalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü