Eğitim Sitesi

Yakamoz Nedir? Yakamoz Hakkında Kısaca Bilgi

Yakamoz Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Yakamoz:

Su içinde ışık biriktirebilen tekhücrelilerin total yansıma halınde ışıldaması.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Yakamoz:

Denizde balıkların veya küreklerin kımıldayışıyla oluşa ışıltı. Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip akıntı veya rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Kana Rakamları: 1- Bir gemi teknesinin ne kadar su çektiğini (suya battığını) öğrenmemize yarayan, her iki bordada baş, vasat ve kıç taraflardaki rakamlardır. "Draft rakamları " da denilir Kana rakamlarından draftın nasıl okunacağı bilinmelidir; İskele tarafta metrik birime göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası düşey boşluklar 10 cm, Sancak tarafta (Romen rakamlarıyla) kadem (fit) birimine göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası 6 pustur (inçtir). 2- Gemilerin çektikleri su derinliğini göstermek için baş ve kıç dikmeler hizasına sancak ve iskele taraflara desimetre veya feet cinsinden çizilmiş rakamlar. (Romen ve italik) 

    Falye: Ağızdan dolma topların hartuçlarını ateşlemek için kuyruk kısımlarında bulunan delik. Buna Falye Deliği de denir. 

    Güverte Hattı: Güvertenin bordadaki izdüşümü.

    Bando Etmek: Mayna edilmekte olan filika, motor, bot gibi araçların suya 0.5-1 metre kala bando komutası ile suya oturtulmasıdır. Burada dikkat edilecek konu , bando komutası ile birlikte her iki tirentinin aynı anda elden bırakılmasıdır. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü