Eğitim Sitesi

Yabacılaştırma Etmeni Nedir? Yabacılaştırma Etmeni Hakkında Kısaca Bilgi

Yabacılaştırma Etmeni Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Yabacılaştırma Etmeni:

Brecht'in Epik Tiyatrosu'nun estetik temellerinden biri. Seyirci ve sahne arasına bir estetik uzaklık koyarak seyircinin oyun kişileriyle özdeşleşmesini engellemekte onların ussal yoldan bir yargıya varmasını sağlamak düşüncesiyle geliştirilmiştir.Bunun için oyunculukta, müzikte, sahne tasarımında estetik uzaklığı sağlayacak çeşitli yabancılaştırma etmenleri kullanılmıştır. Brecht'in deyişiyle, "Seyirci, bir kazayı seyreden üçüncü kişi durumundadır". Yani olaya dışarıdan bakmakta ve olayın içinde olmadığı için duygusallığı arkaya itip gördüklerini usuyla değerlendirmektedir.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Absürt Tiyatro (Uyumsuz Tiyatro): Çelişkiyi çelişmezliğe, çelişmezlikleri çelişkiye ulaştıran olaylar ve epizotlar arasında mantıksal sorumluluk bağları olmayan karşı Aristocu bir tiyatro.

    Döşeme: Türk Halk Edebiyatında "başlangıç" karşılığı kullanılan bir kelime.

    Alçaltma: Kişi alçaltması, masa alçaltması da kullanılır. Küçük yüzeyli bir inip kalkan elemandır ki şahısları, küçük dekor parçalarını veya mobilyaları yükseltip, alçaltmak için kullanılır. Alçaltmanın üst parçası olan alçaltma tablosu ya sahne zemininin bir parçasını teşkil eder ya da bunun altında hazır bulunur. Bu işlem sırasında zeminde oluşan açıklık sahne zemininin altına kayarak yukarı hareket etmeden biraz önce açılan bir sürgüyle kapatılır.

    Pandomima: Tanzimat ve II. Meşrutiyet dönemlerindeki tiyatroların çoğunda izlenen, oyunlar arasına sıkıştırılan sözsüz oyun.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü