Eğitim Sitesi

Voyvoda Nedir? Voyvoda Hakkında Kısaca Bilgi

Voyvoda Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Voyvoda:

1- Osmanlı İmparatorluğu'nun Eflak ve Boğdan beylerine verilen ad.

2- Boğdan ve Eflak eyaletlerinin başında bulunan ve genellikle o ülkelerin hanedanından olan genel vali.(Eyaleti padişah adına bunlar idare ederdi).

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Voyvoda:

Osmanlıların Eflak ve Boğdan beylerine verdikleri unvan.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Has: Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).

    Tefsir: Kuran ayetlerini açıklayan ve yorumlayan bilim dalıdır. Kuran'ı açıklayan kişilere de müfessir denir. Tefsir alanının önemli alimleri şunlardır: 1.Taberi 2. Zemahşeri 3.İbn'ül Arabi 4. Fahruddin Razi 5. İbn-i Kesir'dir.

    Kutsal Emanetler: Topkapı Sarayında, hazine dairesinde saklanan Hz. Mu-hammet'e, Kabe'ye ve İs-lam inanışında saygın olan bazı kişilere ait olan eşyalardır. Bu eşyalar I. Selim'in 1517 yılında yaptığı Mısır Seferi'nden sonra İstanbul'a getirttiği eşya-lardır. Bunlardan bazıları; Hırka-i Saadet, Hz. Muhammed'in bir dişi, ayak izinin olduğu bir taş, atının bir çift nalı, bir seccadesi, sancağı, yayı, teyemmüm tası, iki asa, Hz. Nuh'un tenceresi, Hz. İbrahim'in kazanı, Hz. Yusuf'un gömleği, Hz. Davut'un kılıcı, Hz. Ebu Bekir'in seccadesi, Hz. Hüseyin'in gömleği, Hz. Hatice'nin gömleği.

    Kargı: Eskiden silâh olarak kullanılan, ucu sivri ve demirli uzun sırık, mızrak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü