Eğitim Sitesi

Volkanizma Nedir? Volkanizma Hakkında Kısaca Bilgi

Volkanizma Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Volkanizma:

1- Magmanın yeryüzüne eriyik, katı, sıvı ve gaz halinde çıkması olayı. Yerin derinliklerinde bulunan magmanın patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir. Volkanik hareketler sırasında çıkan maddeler bir baca etrafında yığılarak yükselir ve volkanik dağlar oluşur. Sıcak ve plastik kıvamda olan magmanın gaz, sıvı ve katı maddeler halinde yeryüzüne çıkması veya yer kabuğuna doğru sokulması.

2- Yerin derinliklerinde bulunan kızgın durumdaki sıvı gaz ve katı maddelerin, yerlerinden ayrılarak, patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir.

3- Magmanın yer kabuğunun sığ yerlerine sokulması veya patlayıp püskürerek ya da yavaş akarak yeryüzüne çıkmasıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Çarpık Kentleşme: Herhangi bir denetim gücünün olmadığı, altyapı ihtiyaçlarının dikkate alınmadığı, estetik kaygıların gözetilmediği, mevcut doğal ve tarihi dokunun korunmadığı ve her türlü planlamadan uzak olarak yerleşim yerlerinin büyümesidir.

    Toktağan Kar: Yıl boyunca erimeden kalan kar.

    Vallakien: Toptan yükselme hareketi dikey yükselme hareketlerinin jeomorfolojik kanıtıdır.

    Göreceli Konum: Dünya üzerindeki bir yerin, çevresine göre ayırt edici özelliklerine göre yerine göreceli konum denir. Dünya üzerindeki bir yerin denizlere, yer altı-yer üstü kaynaklarına, yeryüzü şekillerine, kıtalara, okyanuslara, önemli ulaşım yollarına, siyasi bölgelere ve üretim-tüketim bölgelerine göre yerine göreceli konum denir. Yani bir yerin kendine has özellikleri o yerin göreceli konumu oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü