Eğitim Sitesi

Vezir Nedir? Vezir Hakkında Kısaca Bilgi

Vezir Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Vezir:

Bakanlık ve valilik gibi önemli görevleri yerine getiren ve paşa ünvanlı olan kişi.

 

Tarih Terimi Olarak Vezir:

Osmanlı imparatorluğu'nda devletin bakanlık, valilik gibi yüksek görevlerinde bulunan ve paşa sanını taşıyan kimselere verilen ad. Sadrazamlıktan sonra gelen en yüksek rütbe. (Vezirler arasında da rütbe farkı vardı).

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vezir:

Devlet işlerinin yürütülmesinde sadrazama yardımcı olurlardı. Sınırların genişlemesiyle sayıları artmıştır. Günümüz bakanları diyebiliriz.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Abrizci: Mevlevi tekkelerinde abdesthane temizleyicilerine verilen isimdi. Bunlara "ken-nas" da denirdi. Farsça su anlamına gelen "ab" ile yine Farsça dökmek anlamına gelen "rihten" fiilinin geniş zaman kökü olan "riz" in birleşmesiyle oluşan bir terimdir.

    Devşirme: 1. Devlet hizmetlerinde ve Kapıkulu ocaklarında kullanılmak üzere Hristiyan çocukların, Türk-İslam Geleneklerine göre yetiştirilmesi. 2. Yeniçeri ocağına alınan gayrimüslim çocuklar.

    Zaptiye: Osmanlı Devletinde toplum güvenliğini sağlamakla görevli askeri polis kuruluşu.

    Vezir-i Azam(Sadrazam): Bugünkü başbakan durumunda olan veziri azam, padişahın vekili olarak görev yapar ve onun altın mührünü taşırdı. Divana başkanlık eder, padişah sefere katılmıyorsa ordunun başına geçer, bu görevi sırasında SERDARI EKREM sıfatıyla padişahın bütün yetkilerini kullanırdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü