Eğitim Sitesi

Vaha Nedir? Vaha Hakkında Kısaca Bilgi

Vaha Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vaha:

Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yeraltı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Vâha:

Çölün su çıkan yerlerinde bitkilerin yetişebildiği insanların yerleşip barındığı yer. Buraları, çöl ortasında birer yeşillik alanıdır. Vahalarda, bitkiler oldukça gürdür. Büyümüş burma ağaçları, meyvelikler, tarlalar vardır. vahalar, büyük su kaynakları yanında, akarsu boylarında, ya da taban suyunun yüze çıkarıldığı, kuyuların açıl dığı yerlerde gelişmiştir. Buralarda sulama işlerine önem verilmiştir. Vahaların büyükleri birer kent, ya da şehir durumundadır, Buraları birer işlek yol uğrağı ve alış-veriş yeridir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Vaha:

Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

 

Tarih Terimi Olarak Vaha:

1- Çöllerin su bulunan kısmında oluşan bitkili alan.

2- Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Vaha:

Çöllerde küçük lekeler halinde, yağışlı mevsimlerde toprak altına sızan suların bir kaynak suyu ve ya bir seri kaynaklar halinde yeryüzüne çıktığı yerler ve buralarda oluşan bitki formasyonlarıdır. Vahalar yeryüzüne çıkan su nedeniyle, çevredekinden son derece farklı bir bitki örtüsü meydana getirirler. Büyük çöllerin ortasındaki vahalar, birer yerleşim veya uğrak yerleri oldukları gibi bitki ve hayvan yetiştirmeye elverişli alanlar olarak büyük değer taşır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Eşraf: Bir yerin zenginleri, sözü geçenler, ileri gelenler.

    Atlas: Dünyanın, bir ülkenin, veya bir bölgenin fiziki ve siyasi coğrafyası, ekonomisi, tarih vb. konularda toplu bilgi vermek için bir araya getirilmiş coğrafya haritalarıdır.

    RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu): (13 Nisan 1994) Radyo ve televizyon yayınlarını denetleyen kuruldur. RTÜK izleyicileri rahatsız edecek yayın yapanları uyarır gerekirse cezalandır.

    Islahat: 1. Herhangi bir kuruluş ya da devlet düzeninde eskimiş ya da bozulmuş olan durumları daha iyi hale getirmek için yapılan değişiklik, düzeltme ve iyileştirme. Reform. 2. Osmanlı Devleti'nde gerileme döneminden itibaren zaman zaman Batı örnek alınarak yapılan yenileşme çabalarına verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü