Eğitim Sitesi

Vaha Nedir? Vaha Hakkında Kısaca Bilgi

Vaha Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Vaha:

1- Çöllerin su bulunan kısmında oluşan bitkili alan.

2- Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Vâha:

Çölün su çıkan yerlerinde bitkilerin yetişebildiği insanların yerleşip barındığı yer. Buraları, çöl ortasında birer yeşillik alanıdır. Vahalarda, bitkiler oldukça gürdür. Büyümüş burma ağaçları, meyvelikler, tarlalar vardır. vahalar, büyük su kaynakları yanında, akarsu boylarında, ya da taban suyunun yüze çıkarıldığı, kuyuların açıl dığı yerlerde gelişmiştir. Buralarda sulama işlerine önem verilmiştir. Vahaların büyükleri birer kent, ya da şehir durumundadır, Buraları birer işlek yol uğrağı ve alış-veriş yeridir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vaha:

Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yeraltı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Vaha:

Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Vaha:

Çöllerde küçük lekeler halinde, yağışlı mevsimlerde toprak altına sızan suların bir kaynak suyu ve ya bir seri kaynaklar halinde yeryüzüne çıktığı yerler ve buralarda oluşan bitki formasyonlarıdır. Vahalar yeryüzüne çıkan su nedeniyle, çevredekinden son derece farklı bir bitki örtüsü meydana getirirler. Büyük çöllerin ortasındaki vahalar, birer yerleşim veya uğrak yerleri oldukları gibi bitki ve hayvan yetiştirmeye elverişli alanlar olarak büyük değer taşır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Feodalite: Toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri tek bir kişinin malı sayan Orta Çağ devlet sistemi. Derebeylik.

    Şadırvan: Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.

    Kapıkulu: Osmanlı devletinde ilk olarak I. Murat zamanında oluşturulmaya başlanan, giderek gelişen ve güçlenen, devlet yönetiminde ve hükümdar değişikliklerinde etkin rol oynayan askeri sınıftır. Devşirme sistemi ile eleman elde eden bu askeri yapı, zeki çocuklarını Enderun Mektebi'ne göndererek devletin üst kademelerine kadar çıkma olanağı vermekteydi. Padişahın komutası altında sürekli görev yapan Kapıkulları hazineden ulufe ve cülus adı altında ödenek almaktaydılar.

    Atabek (Atabey): 1. Selçuklularda şehzadelerin eğitimiyle görevli erkek eğitici. (Osmanlılarda bu görevi yapana Lala denirdi) 2. Eski Türk devletlerinin kimilerinde, özellikle de Selçuklularda, şehzadelerin eğitimiyle ya da bir eyaletin bağımsız olarak yönetimiyle görevlendirilmiş vezirlere verilen san.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü