Eğitim Sitesi

Vaftiz Nedir? Vaftiz Hakkında Kısaca Bilgi

Vaftiz Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Vaftiz:

1- Hıristiyanlıkta yeni doğan çocuğa ilk günahı silmek ve onu Hıristiyanlaştırmak amacıyla yapılan kutsal işlem.

2- Hıristiyanlara göre çocuğun ve hıristiyanlığa yeni giren kimsenin dine yeni girme şartı sayılan suya sokma merasimi

 

Tarih Terimi Olarak Vaftiz:

Hristiyanlıkta genellikle belli bir yaşa gelen çocuğa uygulanan, ilk günahı silmek ve Hristiyanlaştırmak amacıyla yapılan işlemdir. Ayin düzeni ve biçimi kiliseler arsında değişmekle birlikte hemen bütün vaftiz ayinlerinde su kullanılır. Ayin papazın "Baba oğul ve kutsal ruh adına seni vaftiz ediyorum" sözleriyle gerçekleşir. Vaftiz ayininin bazı türlerinde vücudun tümü ya da bir bölümü suya sokulur; başka türlerde ise su baştan aşağı dökülür, serpilir ya da damlatılır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Vaftiz:

Hıristiyanlıkta yeni doğan çocuğa ilk günahı silmek ve onu Hıristiyanlaştırmak amacıyla yapılan kutsal işlem.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Es-Samed: "Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, herkesin muhtaç olduğu." anlamında Allah’ın 99 isminden (Esmaül Hüsna) biri. "Es-Samed" Allah’ın özel isimlerindendir.

    Telbiye: Sözlükte emre icabet etmek anlamına gelen "telbiye", bir hac terimi olarak "Lebbeyk. Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnnel hamde venniğmete leke vel mülk. Lâ şerîke leke" özel duasını söylemeye denir.

    Harizmi: D.Ö. 780-850 9. yüzyılda Hârizmide dünyaya geldiği için Hârizmi adıyla anılan ünlü bilim adamı, matematik, astronomi ve coğrafya alanlarında araştırma yapmıştır. Aritmetik ve cebirle ilgili iki yapıtı, matematiğin gelişimini büyük ölçüde etkilemiştir. Hârizminin cebirle ilgili yapıtı, 12. yüzyılda Chesterlı Robert ve Cremonalı Gerard tarafından Latinceye çevrilmiştir. Bu eserlerin en dikkat çeken yönü, açıların trigonometrik fonksiyonlarla ifade edildiğini gösteren birtakım tablolar içermesidir. Bunların dışında, yön bulmada kullanılan usturlabın (yıldızların dünyaya göre yüksekliklerini ölçme aleti) yapımının ve kullanımının anlatıldığı iki eseri daha bulunmaktadır. Hârizmi, Batlamyusun Coğrafya adlı yapıtını, Kitâbu Suretil-Ard (Yerin Biçimi Hakkında) adıyla Arapçaya Arapçaya çevirerek, matematiksel coğrafyaya ilişkin bilgilerin İslam dünyasına girmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Hârizmi, aynı zamanda Kitabu-Suret-il-Arz adlı enlem ve boylam kitabında, Nil Nehrinin kaynağını açıkladı. Malvanın merkezi olan ve Hindistan'ın Gwalyar eyaletinin Ujjain şehrinden geçen boylam dairesini başlangıç meridyeni olarak kabul etmiş ve Batlamyusun astronomik cetvellerini tashih etmiştir. Hârizminin hazırladığı astronomi tabloları asırlarca ilim dünyasında kaynak olarak kullanılmıştır. Astronomi için gerekli trigonometri bilgisi ve trigonometri cetvelleri de bulunmaktadır.

    Kâfir: 1- Allah'ın varlığını inkar eden kimse. 2- Allah'a ortak koşan kimse. 3- Hz. Muhammed'in (s.a.v) peygamberliğini kabul etmeyen kimse. 4- Bunların birinde şüphesi olan kimse. 5- Müslümanların zarurî yani, dinin bir parçası saydığı apaçık hükümleri inkâr eden kimse; elbette şu şartla ki, onu inkâr etmesi, Allah'ın varlığını, birliğini veya nübüvveti inkâr etmeyi gerektirmelidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü