Eğitim Sitesi

Vade Nedir? Vade Hakkında Kısaca Bilgi

Vade Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Vade:

Bir işi tamamlama veya bir borcu ödeme için öngörülen süre.

 

Hukuk Terimi Olarak Vade:

Belirlenen süre, borcun ödeme zamanı, ifa zamanı. Ecel, ölüm, ölüm olayı.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Vade:

1. Bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi için tanınan süre, mühlet, mehil.

2. Zaman.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Depo Sertifikası: Yerel bir saklama kuruluşunda depo edilen yabancı menkul kıymetleri temsilen çıkarılan ve bu menkul kıymetlerin verdiği hakları aynen sağlayan, bunlara özdeş, hamiline yazılı, nominal değeri temsil ettiği yabancı menkul kıymetin para birimi cinsinden ifade edilen sermaye piyasası aracıdır.

    İnterbank: Bankalararası para piyasasını ifade eden terimdir. Bankalar kendi aralarında da para alışverişinde bulunabilirler. Bu paraların faizi gecelik (overnight) olarak hesaplanır. Interbank faiz oranının düşmesi piyasadaki para bolluğunu gösterir. Faizlerin uzun süre düşük seyretmesi durumunda dövize olan talep canlanabilir. Oranlar yükseldiğinde ise piyasada para darlığı olduğu anlaşılır. Nakit para sıkıntısı çeken bankalar, Interbank piyasasında yüksek faizle borçlanmak yerine ellerindeki dövizi bozdurmayı tercih ederler. Bu nedenle piyasadaki döviz miktarı artar ve döviz kurları aşağı çekilir.

    İşlem Tarihi: Bir hesaptan bir alacaklandırma veya borçlandırma gibi bir işlemin gerçekleştiği tarih.

    Broker: 1- Alım ve satım işlemlerine belli bir komisyon karşılığı aracılık eden, işlemleri kendi adına ancak taraf olduğu kişi veya kurumlar hesabına yapan işlemcilere verilen isimdir. 2- Bireysel ve kurumsal olarak yatırımcı emirlerinin, döviz alım satımı aracılarıdır. Bazıları hizmetleri için komisyon alırlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü