Eğitim Sitesi

Uzay Bilimleri Nedir? Uzay Bilimleri Hakkında Kısaca Bilgi

Uzay Bilimleri Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay Bilimleri:

Uzay çalışmaları Dünya atmosferinin dışında insanlı ya da insansız uzay araçları ile yürütülen araştırmalardır. Bu araştırmalarda temel bilimler ve teknolojiden destek alınır. Uzay bilimlerinde bilinmeyenin araştırılmasıyla Dünya dışında insanlığa yararlı olabilecek bilgilere ulaşılabilmektir.

Uzay bilimleri, evreni inceleyen değişik bilim dallarının hepsini birden ifade eder. Astronomi bilimi; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler ile ilişkili çalışmalarını sürdürür. Dünya ve Dünya atmosferi dışında evrenin geriye kalan kısmı uzay bilimlerinin konusunu içerir. Uzay bilimlerinin alt dalları son yıllarda önemli ölçüde geliştiğinden şimdilerde bu alt dalların hepsi kendi başlarına bir bilim dalı olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilim dallarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Astronomi
2. Astrofizik
3. Kozmoloji
4. Yıldız Bilimi
5. Dünya Dışı Gezegen Bilimi
6. Astrobiyoloji
7. Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi
8. Uzay Koloni ve Savunma Bilimleri

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Jülien Tarihi: İsa'nın doğum yılının Ocak ayının birinci gününe 1721057 sayısı verilip, Greenwich'in günortası esas alınarak, geçen her günün bu sayıya eklenmesiyle herhangi bir tarih için bulunan sayı.

    Dünya Dışı Gezegen Bilimi: Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji, oşinografi ve atmosfer bilimlerinin diğer gezegenler ile Güneş ötesi gezegenlere uygulanmasıdır. Örneğin, "selenoji" Ay jeolojisi, "areoloji" Mars jeolojisidir. Güneş ötesi gezegen jeolojisi çok yeni bir daldır.

    Kütle Çekimi: Kütlesi olan maddeler arasındaki çekim kuvveti.

    Parlaklık: Bir ışık kaynağının; yıldızın verdiği ışığın alıcı (göz, fotoğraf plağı, ışık göze) üzerinde yaptığı etki.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü