Eğitim Sitesi

Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi Nedir? Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi:

Uzay araçları ve yolculuk bilimi, uzay araçlarıyla diğer gök cisimlerine yapılan uçuş ve yolculukları konu alır. Bu alandaki en büyük gelişme uzay istasyonlarının hizmete girmesiyle başlamıştır. İnsansız uzay istasyonları arasında, astronomi uyduları, biyolojik uydular, haberleşme uyduları, seyrüsefer uyduları, askerî amaçlı uyduları ve Dünya gözlem uydularını içerir. İnsanlı uzay istasyonları henüz gelişme aşamasındadır. Dünya yörüngesinde dolanan, mevcut insanlı uzay istasyonlarının ötesinde asıl hedef uzay şehirleri denen çok büyük ölçekli uzay istasyonlarının tasarlanması ve inşasıdır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Kızıl Dev: Güneş gibi yıldızlarda merkezdeki füzyon tepkimeleriyle hidrojen helyuma dönüşürken çekirdeği ağırlığı artar. Çekim kuvvetinin de artması içe doğru çökmeyi artırır ve merkezdeki sıcaklığı 100 milyon Kelvin sıcaklığa çıkarır. Bu durumda merkezdeki termonükleer tepkimeler merkezden dışarı doğru kayar. Dış tabakalarda oluşan tepkimeler Güneş'i genişlemeye zorlar. Güneşin bu evresinde dış tabaka genişlemiş, iç sıcaklık artmış ve kırmızı bir görünüm alacaktır. Genişleme sonucu Güneş, Merkür, Venüs ve Dünya'yı bile içine alacaktır. Bu tür yıldızlara kızıl dev denir.

    Van Allen Kuşakları: Yer'in manyetik alanının Güneş tarafından fırlatılan yüklü ve kozmik parçacıkları yakalaması ile meydana gelen ışınım kuşağı.

    Zürafa: Bir takımyıldızın adı.

    Atmosferik Kırılma: Yer atmosferinde yer yüzüne yaklaştıkça yoğunluğun artması nedeniyle gökcisimlerinden gelen ışığın kırılarak yön değiştirmesi. Atmosferik kırılma sonucu gökcisimleri daha büyük ufuk yüksekliğinde gözlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü