Eğitim Sitesi

Uyarı-Propaganda Oyunu Nedir? Uyarı-Propaganda Oyunu Hakkında Kısaca Bilgi

Uyarı-Propaganda Oyunu Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Uyarı-Propaganda Oyunu:

Seyirciye belli bir düşünceyi ve siyasal görüşü benimsetmek amacıyla yazılmış oyun.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Dram: Yunanca da "bir şey yapmak, oynamak" anlamına gelir. Yazın tarihçilerine göre, lirik ve epik yanında, üçüncü bir yazın alanıdır. 1- Sahnede oynanmak üzere, konuşmalar ve hareketlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla gelişen ve sonuçlanan oyun. 2- Halk dilinde ciddi oyun. KLASİK DRAM'IN ÖNEMLİ YAZARLARI: Fransız Derot (1713 -1784) İngiliz Shakespeare (1564-1616)

    Ritüel: Dinsel tören, kutlama. Tiyatronun kaynağında ritüeller vardır. Bolluk törenleri, ölüp dirilme törenleri, üreme törenleri, söylenen ezgiler, danslar ve oynanan oyunlar, homo ludens'i (oynayan insanı) ortaya çıkarmıştır. Antik tiyatronun başlangıcı da ritüellerden varolmuştur. Bağ ve şarap tanrısı Diyonizos adına yapılan bahar kutlamaları giderek tiyatro gösterilerine dönüşmüştür.

    Hokkabazlık: Bir seyirlik oyun çeşidi. 15. ve 16. yüzyıllarda Yahudiler eliyle Türkiye'ye girmiş, beceriden çok söyleşme niteliğini kazanışıyla, dramatik gösteri haline gelmiştir. Hokkabazlık'ın başkişileri Usta ile onun oyunlarını bozmaya ve taklit etmeye çalışan Yardağı'dır. Hokkabazlık giriş bölümüyle başlar, muhavere'yle yürür, bitiş'le sona erer.

    Perde: 1. Tiyatro eserinde bir perdenin açılmasından kapanmasına kadar geçen bölüm. 2. Sahne ve dekorun değişmesiyle meydana gelen bölümler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü