Eğitim Sitesi

Üs Nedir? Üs Hakkında Kısaca Bilgi

Üs Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Üs:

Askerî bir harekâtın yürütülebilmesi için gerekli birliklerin, her türlü gereçlerin tamamlandığı, teçhizatın toplandığı ve dağıtıldığı merkez olarak seçilen yer.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Üs:

Bir kuvvete yükseltilmiş bir sayının üzerine yazılan ve kaçıncı kuvvete yükseltildiğini gösteren sayı: 5³ anlatımında 3 rakamı üstür.

a bir reel sayı, x bir pozitif tam sayı olmak üzere; x tane a sayısının çarpımı aͯ dir. aͯ ifadesindeki a ya taban, x e kuvvet (üs) denir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Aksakal: Köyün, mahallenin, bir topluluğun İhtiyar Heyeti'nden olan kimse. Sözü dinlenen, tecrübeli, yaşlı kişi.

    Zımmi: Osmanlı Devleti'nin hâkimiyeti altında yaşayan gayrimüslim (Müslüman olmayan) halk. Devletin kendilerine sağladığı koruma karşılığında devlete vergi ödüyorlardı.

    Kölelik: Mülkiyet kavramının ortaya çıkması ve ilk devletlerin kurulmasından itibaren, muhtemelen Demir Çağı'ndan başlayarak, Ortaçağ'ın sonuna kadar devameden, esaret altında ve zorla çalıştırılarak artı değere el konulması durumudur. Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Ortaçağ'da yerini toprağa bağlı kölelik anlamına gelen serfliğe bırakmıştır.

    Mukataa Arazi: 1. Geliri doğrudan doğruya veya mültezimler aracılığı ile devlet hazinesine giren topraklardır. 2. Hazineye ait arazilerin belirli bir bedel karşılığı olarak iltizama verilmesidir. Bu arazilerin verilmesi 2 veya 3 yılda bir yenilenirdi. 3. Dört Halife devrinde, Büyük Selçuklular'da, Anadolu Selçukluları'nda ve İlhanlılar'da görülen ikta sisteminin devamı olan mukataa, geliri memurlara, askerlere veya diğer hizmetlere ayrılmayıp, doğrudan doğruya hazineye kalan topraklardır. Bu arazinin geliri mültezimler tarafından toplanmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü