Eğitim Sitesi

Ulusallaştırma (Millileştirme) Nedir? Ulusallaştırma (Millileştirme) Hakkında Kısaca Bilgi

Ulusallaştırma (Millileştirme) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ulusallaştırma (Millileştirme):

Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kılıç Kuşanma: Tahta yeni çıkan Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesine giderek dinî törenle kılıçlarını almaları, kuşanmaları.

    Ataman: Don ve Ukrayna Kazakları'nın başındaki kumandana verilen unvan. Zamanla çar veliahtına da bu unvan verildi. Asya Türkleri askerî ve idarî makamlara seçilen müdür ve başkanlara Ataman derlerdi. 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Polonya ve Litvanya Büyük Dukalığı orduları kumandanına da Ataman denilirdi.

    Peçenek: VIII. ve XI. yüzyıllar arasında Türkistan'da, Güneydoğu Avrupa'da ve Balkanlar'da yaşamış olan göçebe bir Türk kavmi.

    Ortodokslar: Başındaki kişiye Patrik denir. Merkezi İstanbul'dur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü