Eğitim Sitesi

Üç Zamanlı Ölçüler Nedir? Üç Zamanlı Ölçüler Hakkında Kısaca Bilgi

Üç Zamanlı Ölçüler Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Üç Zamanlı Ölçüler:

Müzik içerisinde bir güçlü, iki zayıf vuruş duyuluyorsa, üç zamanlılık var demektir. Yine en çok kullanılan üç zamanlı ölçü şekli "üç dörtlük" tür. Ancak, üç birlik, üç ikilik ya da üç sekizlik de kullanılır. Üç zamanlı ölçülere, valslerde sık rastlanır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Akordeon: Ortasında körük bulunan, tuşları yanına dizilmiş, bir kayışla boyuna asılarak ya da dizlerin üzerine konarak çalınan bir müzik çalgısı. Ortasındaki körüğün kullanıcının kolları ile hava ile doldurulması ve yine seslendiricinin dolan havayı körüğü bastırma yoluyla boşaltması sırasında tuşların kullanımı ile müzik üretilebilmektedir. Orta Avrupa köylülerinin uluısal çalgısıdır. Akordeon caz orkestralarında özellikle tango çalmak üzere bugün fazlaca kullanılır.

    Yeni Yalınlık: 1970'li yıllarda minimal müziğin etkisiyle yalınlaşma eğilimi gösteren Alman, İskandinav ve Hollandalı genç besteciler kuşağı. New Simplicity (İng.).

    Keman: Yayla çalınan, dört telli yaylı bir çalgıdır. Violin ailesinin en küçük üyesidir. Perdesiz bir enstrümandır.

    Vuruş: 1- Bir müzik yapımı okurken süreleri oranlayıp ölçülendirebilmek için uygulanan yönteme vuruş denir. Vuruş ölçü esas alınarak yapılır. El, ayak veya başka materyallerle uygulanabilir. 2- Bir ölçünün eşit süreli bölünmesidir. İkiye bölünen süre değerlerinden oluşan vuruşlara basit, üçe bölünen süre değerlerinden oluşan vuruşlara bileşik vuruş denir. Vuruşlarda olduğu gibi ölçülerde basit ve birleşik ölçü olmak üzere ikiye ayrılır. Bir ölçünün vuruşlarındaki süre değerlerini eşit zamanlar içinde okumak için elin düzenli hareketleri ile göstermek USUL' dür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü