Eğitim Sitesi

URL Nedir? URL Hakkında Kısaca Bilgi

URL Terimi Hakkında Bilgiler

Elektronik Ticaret Terimi Olarak URL:

İngilizcedeki açılımı "Uniform Resource Locator"dır. İnternet üzerindeki sitelere erişimi sağlayan adresleme düzeni, yani yaygın olarak olarak adlandırılan "adres" terimdir.
Basit bir örnek vermek gerekirse www.dersimiz.com bir URL'dir.

 

Bilgisayar Terimi Olarak URL:

(Uniform Resource Locator) Web üzerinde ulaştığınız yerin kimliğini belirler. Tam bir URL'nin görünümü aşağıdaki gibidir.mailto://e,mail yollamak için kullanılacak uygulamaya bağlanır file://lokal bir dosyayı işaret ederalan ismi (domain name) bağlanılmak istenen sunucunun Internet üzerindeki ismidir. Bir alan isminin uzantısı genellikle onun tipini de belirler:.com ticari kuruluş.edu öğretim.mil askeri.net servis sağlayıcı.org kar amaçlı olmayan organizasyonPORT ADRESİhttp:// protokolü sadece:80 portunu kullandığından genellikle bu takı kullanılmaz. atlanacak dizin adıWeb sayfasının sunucu üzerindeki dizinini belirtir.

 

    Benzer Elektronik Ticaret Terimleri

    Yazılım: Yazılım, elektronik aletlerin kendileri için tasarlanmış görevleri yapmaları için bilgisayar dilinde hazırlanmış komutlarına verilen isimdir. Başka bir deyişle dijital cihazların kendi işlevlerini yerine getirmelerini ve farklı cihazlarla veri değişimi yapmalarına yarayan programların tümüdür.

    Veri elemanı: Verinin, tanımlamak, değer göstermek için özellikleri belirlenmiş bir birimi.

    Yatay E-Ticaret: Birbirinden bağımsız farklı kategorilerdeki ürün veya hizmeti satışa sunan e-ticaret sitelerine yatay e-ticaret sitesi denir. Yatay e-ticaret siteleri çoğunlukla çok fazla ve farklı kategorilerde ürünlere sahip oldukları için geniş bir hedef kitleye hitap ederler.

    Yasal erişim: Devletin, açık anahtarlı bir kriptografik algoritma kullananların gizli anahtarlarına, yasaların gerektirdiği durumlarda ve yargı kararıyla ulaşabilme yetkisi. (lawful access)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektronik Ticaret Terimleri Sözlüğü