Eğitim Sitesi

Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişi Hakkında Kısaca Bilgi

Tüzel Kişi Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Tüzel Kişi:

Gerçek kişilerden oluşan, fakat yasaya göre onlardan ayrı ve aynen gerçek kişiler gibi hak ve yükümlülükleri olan kuruluş.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tüzel Kişi:

Başlı başına bir varlık olmak üzere kurulan ve belirli amaç için meydana getirilen devlet, şirket gibi maddi olmayan varlıktır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tüzel Kişi:

Gerçek kişi olan insanlar gibi maddi bir varlığı olmamasına rağmen hukukun kişi saydığı kurum, kuruluş ve müesseselere tüzel kişi (hükmi şahıs) denir. Tüzel kişiler; Kamu Tüzel Kişileri ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri olmak üzere ikiye ayrılır. Örneğin; Kamu Tüzel Kişisi : Devlet, Belediyeler, Köy, D.S.İ gibi kuruluşlar. Özel Hukuk Tüzel Kişisi : Şirketler, kooperatifler, vakıflar, dernekler, sendikalar, siyasi partiler gibi kuruluşlar.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tüzel Kişi:

Gerçek kişi olan insanlar gibi maddi bir varlığı olmamasına rağmen hukukun kişi saydığı kurum, kuruluş ve müesseselere tüzel kişi (hükmi şahıs) denir. Tüzel kişiler kamu tüzel kişileri ve özel hukuk tüzel kişileri olmak üzere ikiye ayrılır. Devlet, belediyeler, köy, D.S.İ gibi kuruluşlar kamu tüzel kişisidir. Şirketler, kooperatifler, vakıflar, dernekler, sendikalar, siyasi partiler gibi kuruluşlar özel hukuk tüzel kişisidir.

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    VİP (Very Important Person): Çok önemli kişi.

    Turizm Bölgeleri: Arz edilen miktardaki % değişme (Ds) Turizm bölgesi turizm tarafından etkilenmiş bir görünüme sahip olan, turizm coğrafyası açısından bir mekân ünitesi oluşturan ekonomik yapısı ve yaşamı turizmin etkilerini taşıyan yerleri ifade eder. Öte yandan, Turizm Bölgesini "Sınırları Turizm Bakanlığı'nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile tespit ve ilan edilen doğal veya sosyo-kültürel değerlerin yoğunlaştığı bölgelerdir." diye ifade edebiliriz. Turizm bölgelerinin temel kaynakları Turizm bölgelerinin temel kaynaklarını başlıca iki grupta toplayabiliriz: 1)- Birincil kaynaklar: İklim, çevre, kültür, vb. 2)- İkincil kaynaklar: Konaklama, ulaştırma, eğlence işletmeleri vb.

    Mağaza: Büyük dükkân.

    Yat Turizmi: Yat turizmi yat adını verdiğimiz araçlardan yararlanarak deniz kıyı ve çevresindeki olanakları değerlendirmeyi amaçlayan turizm olayı ve ilişkileridir. Yat turizmi, limanlar arasında düzenli yolcu ulaşımını sağlamaktan çok gezi, eğlence, dinlence ve spor amacıyla az sayıda kişinin hizmetine sunulan, görece pek büyük olmayan gemilerle yapılan turistik, ticari faaliyettir. Endüstrinin gelişmesi teknolojideki ilerlemeler ulaşımın kolaylaşması bireylerin zaman ve refah düzeyindeki artış önceleri sadece elit bir kitlenin spor ve eğlence aracı olarak kabul edilen yatçılığın 1960'lı yıllardan itibaren kitleselleştirilmesi ve uluslararası turizm hareketlerinin bir parçası haline getirmiştir. Bu gelişme sonunda sağlanan faydaların başlıcaları: Sakinleşmenin getirdiği monoton ve rutin yaşamdan geçici de olsa uzaklaşmak. Yatçılığın sağladığı doğaya yakınlık imkanlarından faydalanmak. Yat sporunun sağladığı sağlıklı değişimden faydalanarak psikolojik ve fiziksel dinlenme sağlamak. Deniz üzerinde özgürlük duygusunu tatmak, heyecan ve spor şevkini tatmin etmek. Yeni bölgelerde değişik kültürlere sahip insanlarla doğrudan temasta ve kültür alışverişinde bulunmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü