Eğitim Sitesi

Tutarlılık Nedir? Tutarlılık Hakkında Kısaca Bilgi

Tutarlılık Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tutarlılık:

1- Akıl ve mantık ilkeleri ile uyumlu olma(Akla mantığa uygunluk)

2- En az bir yorumlaması doğru olan önermelerin özelliği.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Tutarlılık:

Kişinin anlattıklarının önceki anlattıklarıyla çelişmemesi. Yazıda çelişkili düşünceler ileri sürmemek sık sık düşünce değiştirmemek demektir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Zümre: Bir sınıf veya bu sınıf içindeki bir grup.

    Histerik Nevroz: Acı veren duygu yüklü bir düşüncenin baskı sonucunda bedensel işlev kayıplarına neden olmasıdır. Kişinin hiç bir organik bozukluğu olmadığı halde, organlarında işlev kayıpları ortaya çıkabilir. Örneğin, kişinin acı çektiği bir düşüncesi nedeniyle sağır olması histerik nevroz örneğidir.

    Diyalektik: 1. Genel olarak değişimi simgeler. Akıl, mantık olarak da kullanılır. 2. Bir kavramdan öteki kavrama çelişmeleri ortadan kaldırarak ilerleme yolu. Düşünce ortadan kaldırılarak ilerleme yolu. Düşüncenin ve varlığın çelişmelerle değişip ilerleyerek gelişmesi ve yeni gerçeklerin ortaya çıkması. Hegel'e göre düşüncenin tez - antitez - sentez aşamalarından geçerek gelişmesi. a. Sokrates'te doğruya varmak, kavramları açıklığa kavuşturmak, bunları tanımlayabilmek için karşıtlıklar içinde ilerleyen karşılıklı konuşma yöntemi. b. Platon'da kesin bilgiye ulaşmak için izlenen yol. c. Aristoteles'te bir kıyas çeşidi. d. Kant'ta aklın mutlak olana ulaşmak isterken zorunlu olarak içine düştüğü çelişmeler. 3. Bir kavramdan diğerine, çelişmeleri ortadan kaldırarak ilerleyen düşünme yolu. (Sokrates ve Platon'da, bir kavramı belirlemek için karşılıklı konuşularak verilen tanımlar arasındaki çelişkileri kaldırıp kavramın özüne varmak, felsefe yapmaktır. Aristoteles'te, olası ve genel öncüllerden kalkarak yapılan kıyas çeşidi olup zihin jimnastiği yapmaya yarar. Bilimsel sonuçlara ulaştırmaz.)

    Sorumluluk: İnsanın özgürce yaptığı eylemlerin sonuçlarını üstlenmesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü