Eğitim Sitesi

Tuş Nedir? Tuş Hakkında Kısaca Bilgi

Tuş Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tuş:

1- Fırçanın tuval üzerinde sağa sola, aşağı yukarı hareket ettirmeden bıraktığı boya.

2- Yağlıboya resimde fırça darbesiyle yüzey üzerinde oluşan boya lekesi. İzlenimci resme dek ressamlar tuşların görülebilir olmasından özellikle kaçınmış ve homojen yüzeyler elde etmeyi amaçlamışlardır. İzlenimci resim ise, aksine, büyük oranda tuşların farkedilebilir nitelikte bırakılması tekniğini yeğlemiştir. Tuş kullanımının daha ön plana çıktığı bir resim akımı ise Taşizm'dir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Tuş:

Güreşte oyun sırasında iki omzun aynı anda yere değmesiyle oluşan yenilginin adı.

 

Eskrim Terimi Olarak Tuş:

Eskrimde sayı.

 

Güreş Terimi Olarak Tuş:

Güreşte rakibin iki omzunu yere değdirip en az üç saniye yere yapışık halde bekletme.
Bu kelime güreşçinin müsabakayı tuşla kazandığını belirtmek için kullanılır. Tuş için orta hakem içinden TOMBE(TUŞ)der, sonra eliyle mindere vurur ve düdüğünü çalar müsabakanın bittiğini ilan eder. (Touche)

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mekân Sanatları: İç ya da dış mekânı içine alan ve ya düzenleyen sanat dallarıdır. En başta mimarî olmak üzere (bahçe mimarîsi, peyzaj mimarîsi), çevre düzenlemesi gibi mekâna ilişkin tüm tasarım çalışmaları.

    Sanat Tarihi: Sanatın tarihsel gelişimini inceleyen bir akademik disiplindir. Sanat Tarihi bir bilim dalı olarak 19. Yüzyıl Almanya'sında ortaya çıkmış ve ilk sanat tarihi kürsüsü 1844 yılında Berlin Üniversitesin kurulmuştur. 20. Yüzyıl içinde tüm Dünya üniversiteleri bu alanda eğitim ve araştırmalara başlamışlarsada sanat tarihi ile ilgili çalışmaların daha erken dönemlerde başladığı bilinmektedir. Bunlar arasında antik dönemde Pliginsun daha eski kaynaklara dayanarak resim ve heykel tarihinden söz ettiği "Doğa Tarihi" adlı eseri ayılabilir. Rönesansda bu ilgi yeniden canlanmıştır. Sanat tarihinin bilimsel bir disiplin haline gelişinde Winckelman önemli bir isim haline gelmektedir.

    Oeuvre: Fransızca kökenli bu sözcük, bir sanatçının yaşamı boyunca ürettiği tüm yapıtları ifade eder. Türkçede çok seyrek kullanılır.

    Konstrüktivizm: Yapımcılık da denir. 1920'lerde Moskova'da gelişen bir soyut sanat akımı. Sürdürülen soyut sanat tartışmalarında "Laboratuvar sanatı" anlayışına karşı "Üretim sanatı" nı savunan sanatçıların düşünceleri doğrultusunda gelişmiştir. Resim,Heykel ve mimarlık alanına egemen olmuş bir sanat akımıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü