Eğitim Sitesi

Turnacı Nedir? Turnacı Hakkında Kısaca Bilgi

Turnacı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Turnacı:

1- Yeniçeri Ocağında padişahla ava giden, av köpeklerine ve tazılara bakan, turna taşıyan bir sınıf asker.

2- Yeniçeri Ocağı'nı meydana getiren 196 ortadan 68. ortanın adı.

3- Devşirme göreviyle Rumeli ve Anadolu'ya gönderilen subaylara da turnacı denirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Arazi-İ Haraciyye (Haraçlı Toprak): İslam devletlerinde ele geçirilen topraklar kişilere mülk olarak verilebilir. İşte mülkiyet hakkı zımnilere (ehli-i kitap olup da Müslüman olma-yanlar) verilen özel mülkiyetteki bağ, bahçe özelliğine sahip, toplamı verimli alanlarda 60 dekarı, kıraç alanlarda 150 dekarı geçmeyen, ürün üzerinden haraç vergisi toplanan topraklara verilen addır.

    Yurtluk Arazi: 1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı. 2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

    Kut: 1. Türk inanış ve düşünüş siteminde, devleti yönetme yetkisinin Tanrı tarafından Türk Kağanına verildiği kabul edilmektedir. Bu düşünceye "Kut" adı verilmektedir. 2. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç. 3. Tanrı tarafından hükümdara verildiğine inanılan yönetme hakkı ve gücü. 4. Göktürklerde Devlet, saadet, baht, mutluluk, kut.

    Zaptiye: Osmanlı Devletinde toplum güvenliğini sağlamakla görevli askeri polis kuruluşu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü