Eğitim Sitesi

Turancılık Nedir? Turancılık Hakkında Kısaca Bilgi

Turancılık Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Turancılık:

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Osmanlılık ve İslamcılık akımları karşısında, Avrupa'daki ulusçu akımların da etkisiyle, yeryüzündeki bütün Türkleri tek bir yurt ve tek bir bayrak altında birleştirmeyi amaçlayan ırkçı akım.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Turancılık:

Osmanlı Devleti'nin son yıllarında ortaya çıkmış olan, Osmanlılık ve İslamcılık akımları karşısında bütün Türklerin tek vatanda ve bayrak altında birleştirilmesini amaçlayan akım, Panturanizm.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Şehname: Divan Yazını'nda hükümdarların yaşam öykülerini, özelliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış koşuk.

    Vakıf: 1. Bir kişi veya devlet tarafından resmî nitelikteki şartlara uyularak, kamunun (ammenin) yararına, hayır amaçlı bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için ayrılan mülk veya para.(Vakıflar tüzel kişiliğe sahiptir). 2. Hayır işleri için ayrılan bina, para ve mal. 3. Devletin veya zengin insanların, ihtiyacı olan insanların yararlanması için açtıkları sosyal hayır kurumlarıdır. Vakıfların Yararları: - Osmanlı Devleti sınırları içinde uygulanan iskan faaliyetlerinde, - Yerleşim yerlerinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında, - Yolların, han, kervansaray gibi binaların yapım ve işletiminde, - Halkın sağlık, eğitim ve öğretim alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasında, - İhtiyacı olan tüccarlara vakıflarda biriken paradan kredi kullandırılarak ticaretin desteklenmesinde etkili olmuşlardır.

    Farz: İslam inanışına göre, çok gerekli haller dışında, tanrı buyruklarına uyulmasının zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. İslamda 32 farz vardır.

    Sultan: Türk-İslam devletlerinde devlet başkanları "Sultan" olarak adlandırılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü