Eğitim Sitesi

Transkript Nedir? Transkript Hakkında Kısaca Bilgi

Transkript Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Transkript:

Öğrencinin lisans eğitimi süresince almış olduğu derslerin toplamını, hangi dönemde alındığını, kaç krediye tekabül ettiğini, her dersin yılsonu puanını ve tüm derslerin yılsonu ortalamalarını içeren ayrıntılı bir karnedir.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Yatay Geçiş: 1- Herhangi bir yükseköğretim kurumunun bir fakülte veya bölümünden başka bir yükseköğretim kurumunun aynı fakülte veya bölümüne yapılan geçişlere yatay geçiş denir. 2- Bulundukları programda, varsa hazırlık sınıfları dışında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş öğrenciler başarılı olmak ve disiplin cezası olarak üniversite ile ilişkileri kesilmiş olmamak koşulu ile, kendi üniversitelerinde veya başka bir üniversitede, asıl programlarına yakın başka bir programa geçiş yapabilirler. Yatay geçiş koşulları ve kontenjanları yönetmelikler doğrultusunda, ilgili bölümler tarafından belirlenmektedir. YATAY GEÇİŞ İÇİN ARANAN NİTELİKLER 1.Yatay geçişler ancak eşdeğer eğitim proğramları uygulanan Yükseköğretim Kurumları arasında yapılır. 2.Ancak herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı öğrencilerin yatay geçişleri yapılabilir. 3.Yükseköğretim Kurumlarının ilk sınıfına (ayrıca yalnız Tıp Fakülteleri'nin son sınıfına)yatay geçiş yapılamaz. 4.Merkezi Açık Yükseköğretim ve dışarıdan(ekstern)Yükseköğreti mden geçiş yapılamaz. 5.Ara sınıflara geçiş için :Öğrencinin ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması ,geçeceği sınıftan önceki öğretim süresince sağladığı not ortalamasının(gireceği sınıfa geçiş notu dahil ) net yüzde 70 olması şarttır. 6.İkinci Öğretimden Örgün Öğretim'e yatay geçiş yapılamaz. YATAY GEÇİŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER 1.Not Belgesi(Transkript), 2.ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi'nin tasdikli örneği 3.Başvuru dilekçesi. 4.Birden fazla eğitim programı için başvuran adayların ,her program için ayrı dilekçe yazmaları ve her dilekçeye not belgesi eklemeleri şarttır.

    Burs: 1- Bir yükseköğretim kurumunda okumaya hak kazanmış başarılı ve/veya ihtiyaç sahibi öğrencilere, devlet kurumları, özel şirketler, dernekler, vakıflar tarafından verilen karşılıksız paradır. 2- Üniversite öğrencilerinden ihtiyacı olanlara ya da başarılı öğrencilere çeşitli kurum, kuruluş ya da kişiler tarafından verilen karşılıksız eğitim yardımlarıdır. Üniversitenin bulunduğu illerde burs imkanları bulunduğu gibi, Türkiye genelinde burs veren yerler de bulunmaktadır. Bunlardan başbakanlık bursu en çok bilinenlerdendir. Burslar geri ödemesizdir.

    Erasmus: Erasmus bir öğrenci değişim programıdır. Bununla üniversite öğrencilerinin diğer Avrupa ülkelerinin akademik birikimlerinden faydalanabilmeleri, üniversiteler arası dayanışmanın teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. (Bu program 3 ila 12 ay arasında uygulanır. Misafir oldukları üniversiteler, öğrencilerden harç parası talep etmez.)

    Katkı Kredisi: Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır. Ancak, 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir. Bu sebeple Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir. Katkı kredisi borcu; öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü