Eğitim Sitesi

Trajikomik Nedir? Trajikomik Hakkında Kısaca Bilgi

Trajikomik Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Trajikomik:

Hem acı, hem gülünç olayların anlatıldığı tiyatro. Olaylar gülünç ama olay kahramanları acınacak hâlde verilir.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Şarj: Yan rol. Genellikle de hizmetçi ve kurye gibi kısa ve yan roller, önemsiz görüldüğü için sözcük olarak küçümsenen bir anlama sahiptir. Şarj oyuncuları kendi küçük rollerine fazla sahip çıkarak karakteristik bir profil yaratmayı denerler ve böylece görevlerinin sınırlı oluşunu telafi ederler.

    Komedya (Komedi): İnsanların, olayların gülünç ve aksayan yönlerini ele alıp ince nüktelerle işleyen oyundur.Amaç, izleyiciyi güldürürken düşündürmektir. Komedya kelimesi Comos + Oidia kelimeleri meydana getirmiştir.Comos; halk, cümbüş vs. anlamına, Oidia ise ezgi anlamına gelir. KLASİK KOMEDİ'NİN ÖNEMLİ YAZARLARI: Aristophanes (M.Ö. 3.yüzyıl) (Eski Yunan) Menandros (M.Ö. 3.yüzyıl) (Eski Yunan)

    Çin Tiyatrosu: Büyük ölçüde simgelere baş vurarak ezgi,dans,akrobasi ve sözsüz oyun sanhatlarının belirleştiren ve seyirciye Doğu tiyatrosuna özgü göstermeci nitelikleriyle yönelen tiyatro.Şiirli konuşmaları ve simgelerden oluşan bir dekoru vardır. Oyuncular rolü yaşayıp canlandırmazlar,onu yansıtırlar. seyirci rolün ne olduğu ile değil, nasıl oynandığı ile ilgilenir. Sovyet yönetmen m Meyerhold, sonra da Epik tiyatro kuramcısı Brecht, ünlü Çinli oyuncu Mei Lang Fan yoluyla Çin tiyatrosundan etkilenmişlerdir.

    Eleştiri: Bir yapıtı ,dünya görüşü,sanatsallığı,topluma katkısı,sahnelenmesi,oyunculuğu ve plastik tasarım değerler açısından değerlendirme işlemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü