Eğitim Sitesi

Trajedi Nedir? Trajedi Hakkında Kısaca Bilgi

Trajedi Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Trajedi:

Konusunu efsanelerden veya tarihsel olaylardan alan, acıklı sonuçlarla bağlanan tiyatro türü.

 

Edebiyat Terimi Olarak Trajedi:

Acıklı olayları anlatan kısa oyun, ağlatı.Antik ve klasik tanıma göre, yüceltilmiş sözlerle yazılan, bir kahramanın iyi bir durumdan kötü bir duruma düşmesiyle, duygusal arınmayı sağlayacak acıma ve korku duygularına yönelen oyun türü. Klasik anlayışta manzum olarak yazılan tragedya, daha sonra düzyazıyla da yazılmıştır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Trajedi:

Konusunu efsanelerden ve tarihsel olaylardan alan, acıklı sonuçlarla bağlanan bir tür tiyatro eseri, facia, tragedya, ağlatı.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Belgesel: Belge niteliği taşıyan, dökümanter.

    Bibliyografya: Eski Yunancada vasıflandırmak anlamına gelen biblios (kitap) ile grapho(yazma) kelimelerinden türemiştir. "Kitaplar hakkında yazı" anlamında kullanılmıştır. Kısaca bibliyografya; bilim, sanat gibi fikir ürünleri ve kayıtlarla ilgili yayınları bir düzen içerisinde toplayan listedir. Fakat genellikle anlattıkları eserlerin nerede bulunduklarını göstermezler. Bu özellikleriyle kataloglardan ayrılırlar. İlk bibliyografya eserimiz Katip Çelebi'nin yazdığı "Keşfü'z Zünun" adlı eserdir.

    Tartışma: Bir sorunun sözlü veya yazılı olarak, bazen de sertçe savunulması.

    Tarihi Roman: Tarihi dönemleri ve tarihteki ünlü kişileri yansıtan romanlardır. Örnek : Namık Kemal (Cezmi), Mithat Cemal Kuntay (Üç İstanbul), Nahit Sırrı Önik (Abdülhamit Düşerken), Kemal Tahir (Devlet Ana)...

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü