Eğitim Sitesi

Toplantı Yetersayısı Nedir? Toplantı Yetersayısı Hakkında Kısaca Bilgi

Toplantı Yetersayısı Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Toplantı Yetersayısı:

TBMM Genel Kurulu ile komisyonların toplantıya başlayabilmeleri ve tespiti istendiğinde toplantıyı sürdürebilmeleri için gerekli olan en az milletvekili sayısıdır. Bu sayı Genel Kurul için 184, komisyonlar için üye tamsayısının 1/3'üdür.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Toplantı Yetersayısı:

TBMM Genel Kurulu ile komisyonların toplantıya başlayabilmeleri ve tespiti istendiğinde toplantıyı sürdürebilmeleri için hazır bulunması gereken asgari milletvekili sayısıdır. Bu sayı Genel Kurul için 184, komisyonlar için üye tamsayısının üçte biridir.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Milletvekili: Anayasaya göre millet meclisine seçimle giren millet temsilcisi, mebus, parlamenter, vekil.

    İçtüzük: Yasama, denetim ve diğer görevleri yerine getirme sürecinde TBMM'nin iç işleyişini, faaliyetlerini ve bu işleyiş ve faaliyetlerin ortaya çıkardığı yapıları düzenlemek amacıyla çıkardığı hukuki düzenlemedir.

    Tatil: TBMM'nin çalışmalarını belli bir süre ertelemesidir. Meclis en fazla 3 ay tatil yapabilir. İçtüzüğe göre Meclis 1 Temmuz'da kendiliğinden tatile girer ve 1 Ekim'de kendiliğinden toplanır. Ancak Danışma Kurulu'nun önerisi üzerine Meclis 1 Temmuz'dan sonrada çalışma kararı alabilir ve tatil tarihini değiştirebilir.

    Gizli Oylama: Milletvekilinin hangi yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belli olmadığı oylama şeklidir. Üzerinde hiçbir işaret bulunmayan beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli yuvarlak pulların milletvekilleri için hazırlanan özel kabinlerde zarfa konularak ve kürsü önündeki kutuya atılarak gerçekleştirilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü