Eğitim Sitesi

Tonoz Nedir? Tonoz Hakkında Kısaca Bilgi

Tonoz Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tonoz:

1- Tuğla ve harçla örülmüş, alttan obruk, yarım silindir biçiminde tavan örtüsü.

2- Bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan örtü biçimi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Tonoz:

Tuğla veya harçla örülmüş, koni biçimindeki tavan örtüsü.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Tonoz:

Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır.

 

Sanat Terimi Olarak Tonoz:

1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi.

2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır.

3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.

 

İnşaat Terimi Olarak Tonoz:

Biçimi alttan iç bükey olmak üzere taş ya da tuğla ve harçla örülmüş yarım silindir biçimde tavan, bir kemerin aralıksız olarak devam etmesi ile meydana gelen örtü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Magna Charta (Büyük Koşul): 1215 yılında İngiltere'de kralla halk temsilcileri arasında karşılıklı olarak imzalanan bir belgedir. Bu belgeyle kralın halka karşı yetkileri ilk kez kısıtlanmış ve toplumsal ilerlemenin hızlanmasının koşulları yaratılmıştır. Bu belgeye göre; 1. Kral, uyruklarının onayı olmadan yeni vergi ko-yamayacak ve vergi oranlarını artıramayacaktır. 2. Özgür kişiler haksız yere tutuklanamayacak ve yargılanmadan cezalandırılamayacaktır. Magna Charta bir anayasa niteliğindedir. Kralın yargı ve yürütme yetkilerinin kısıtlanmasıyla başlayan süreç, parlamentonun kurulmasına, meşrutiyete ve hukuk devletine geçilmesine, parlamentonun üstünlüğünün kabul edilmesine, insan hakları ilkelerinin yayınlanmasına, ulusal egemenlik ve demokrasinin uygulanmasına zemin hazırlamıştır.

    Reis-ül Etibba: Bugünkü Sağlık Bakanı karşılığında bir deyim. Hekimbaşı Tersane Kolcusuda denir (Kendisinin hekim olması şart).

    Ehlibeyt: Hz. Muhammet'in kızı Fadime ile damadı Hz. Ali'nin soyundan gelenlere verilen ad.

    Tımar: Osmanlı toprak düzeninde devlete ait olan ve maaşları ya da belli hizmetleri karşılığında şahıslara bırakılan has, zeamet ve tımar toprakların genel adı. Aynı zamanda bu sistemde yıllık geliri üç bin akçeden yirmi bin akçeye kadar olan küçük dirlik. Tımar sahibine Tımarlı Sipahi denirdi. Gelirin ilk 3000 akçesine kılıç denir ve kılıç hakkı Tımarlı Sipahi'ye aittir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü