Eğitim Sitesi

Tonlama Nedir? Tonlama Hakkında Kısaca Bilgi

Tonlama Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Tonlama:

Konuşmada anlatıma duygu ve seslenme katmak amacıyla yapılan, ses titreşimlerinin yükselip alçalması, ses değişimleri.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Tonlama:

1. Duyguların veya düşüncelerin gereğine göre bir uyum içinde, seslerin yükseltilip alçaltılmasına tonlama denir.

2. Konuşanın önem verdiği, anlam katmak istediği kelimelerde başvurduğu ton, kelime ve heceler arasında yükseklik ve yoğunluk bakımından meydana getirdiği farklara tonlama adı verilir.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Tonlama:

İfadeye bir fikir, duyuş, heyecan, yumuşaklık, sertlik ayırtısı katmak üzere seslerde meydana getirilen uzatma, perde değişikliği gibi başkalıklar.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Geniş Ünlü: Çenenin aşağıya inmesiyle oluşan ünlü. "a, e, ı, i" ünlüleri.

    Topluluk Sayı Sıfatı: Asıl sayı sıfatlarına gelerek belirttikleri nesneler arasında yakınlık, birlik olduğunu gösteren ve bir nesne topluluğu bildiren sayı sıfatları: ikiz kardeşler, üçlü anlaşma gibi.

    Anlam Kayması: Sözcüğün eskiden yansıttığı kavramdan bütünüyle farklı, yeni bir kavramı karşılar duruma gelmesine başka anlama geçiş denir. Örneğin : "sakınmak" sözcüğü Eski Türkçe de "düşünmek, üzerinde durmak, yaslanmak, kederlenmek" anlamını içerirken sonraları "tehlikeden uzak durmak" anlamına geçmiştir. Başka anlama geçişin bir türü de anlam iyileşmesi ya da anlam kötülenmesidir. Kötü anlamı olan bir sözcüğün zamanla iyi bir anlam kazanmasına anlam-kötülenmesi denir.

    Yapısına Göre Cümleler: Cümleler yapılışlarına göre sınıflandırmada basit cümle, birleşik cümle, bağlı cümle, sıralı cümle türüne ayrılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü