Eğitim Sitesi

Tipoloji Nedir? Tipoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Tipoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tipoloji:

Sınıflandırma.

 

Sanat Terimi Olarak Tipoloji:

Bir sanat dalında ya da onun belirli bir alanındaki tüm yapıtların ya da yapıtı oluşturan tek tek ögelerin incelenerek, tiplerin belirlenip gerçek örneklerin bunlara göre sınıflanması işlemi. Örneğin, resim sanatında tüm Rönesans Madonna'larının bir tipolojisi yapılacabileceği gibi, mimarklıkta da Mardin konutlarının pencere tipolojisi oluşturulabilir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Tipoloji:

İnsan tiplerini belirleme ve ayırt etme yöntemi.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Y-ekseni: Bir grafiğin dikey ekseni. Bağımlı değişkenin değerleri bu eksen üzerinde gösterilir.

    Nihilizm: Evrenin amaçsız ve anlamsız olduğunu, hiçbir şeyin değer taşımadığını savunur. Her tür otoriteye karşıdır. Otoritesiz bir devlet olamayacağına göre ideal bir devlet yoktur.

    Kaygı: 1- Ne olduğu bilinmeyen tehlike, felaket veya talihsizlik beklentisinin doğurduğu huzursuzluk, nedeni bilinmeyen korku ve bunların yol açtığı bedensel etkiler. 2- Üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık gibi heyecan oluşumlarının kaynağı bilinmeden uzun süreli yaşanmasına kaygı adı verilir.

    Tanzimat: Sultan Abdülmecit zamanında, 1839'da Gülhane Hattıhümayunu adıyla anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü