Eğitim Sitesi

Tımarlı Sipahiler Nedir? Tımarlı Sipahiler Hakkında Kısaca Bilgi

Tımarlı Sipahiler Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tımarlı Sipahiler:

Osmanlı ordusunun en önemli atlı kuvvetleri idi. Dirlik sahiplerinin beslemek zorunda oldukları atlı askerlerdir (bu askerlere "cebelü" adı verilirdi). Bu askerleri has, zeamet ve tımar sahipleri besledikleri için devlete ekonomik yönden yük olmazlardı. Tamamen Türklerden oluşuyordu. Ordunun en kalabalık ve önemli sınıfıdır. Devletten maaş almaz, ganimet elde etmezlerdi. Barış döneminde bölgenin güvenliğinden sorumludurlar.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Reaya: Osmanlı Devletinde yönetime katılmayan, geçimini tarım ve sanayi alanında üretim yapmak ve ticaretle uğraşmak yoluyla sağlayan ve devlete vergi veren halka reaya deniliyordu. Reaya, çeşitli din, dil ve ırklara mensup topluluklardan oluşuyordu.

    Kolluk Amiri: Kolluk işlevsel olarak, yasaların ve düzenlemelerin ihlali durumunda cezalandırma işlevi gören ve böylece gelecekteki muhtemel ihlalleri önlemeyi amaçlayan bir araçtır. Kolluk kuvvetleri kolluk makamlarının işlemlerini uygulamakla yükümlü olan teşkilatlardır. İçişleri bakanı, vali ve kaymakam aynı zamanda kendi yetki alanlarının en üst kolluk amirleridir.

    İnebahtı Deniz Savaşı (1571): Papanın çağrısı ile İspanya ve Venedik gemilerinden oluşan Haçlı donanması ile Osmanlı donanması arasında olmuştur. Osmanlılar yenilmiştir. Not: Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki hakimiyeti kısa bir süre için sarsılmıştır. Kıbrıs fethinden dönen Osmanlı donanmasını haçlılar inebahtıda yakmıştır, bu olay üzerine Sokullu Mehmet Paşa tarihe geçen şu sözleri söylemiştir: "Biz Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kestik, siz İnebahtı'da bizi yenmekle, sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilen kolun yerine yenisi gelmez, fakat kesilen sakalın yerine daha gür çıkar".

    Meteoroloji: 1. Hava durumu hakkında çeşitli ölçümler yapan ve bu ölçümler doğrultusunda tahminler yürüten bilim dalına meteoroloji denir. 2. Atmosfer içinde oluşan sıcaklık değişmelerini, rüzgâr, yıldırım, yağmur, dolu vb. olayları inceleyen fizik dalı, hava bilgisi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü