Eğitim Sitesi

Terim Anlam Nedir? Terim Anlam Hakkında Kısaca Bilgi

Terim Anlam Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Terim Anlam:

Bilim, teknik, sanat, spor, zanaat gibi çeşitli uzmanlık alanlarının kavramlarına verilen sınırlı ve özel anlamdaki ad: radyo, bilgisayar, yüklem, benzeşme, yer çekimi vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Soru Cümlesi: 1. Bir duyguyu, düşünceyi soru yoluyla anlatan veya soru yoluyla bilgi almayı amaçlayan cümlelere soru cümlesi denir. Örnek : Oraya nasıl gidebilirim? 2. Soru eki "-mı, -mi, -mu, -mü" veya "kaç, nere, kim" gibi soru sözcükleriyle soru soran, karşılığında yanıt isteyen cümlelere soru cümlesi denir.

    Yükleme durumu: Geçişli fiil taşıyan bir cümlede fiilin doğrudan doğruya etkilediği yani fiildeki işlevin etki bakımından üzerine yüklendiği adın içinde bulunduğu durum. Türkçede bu durum ya eksiz yahut da yalın veya iyelik ekleriyle genişletilmiş adlardan sonra gelen +(y)ı/+(y)u eki ile karşılanır: iş bulmak, ağaçlar+ı budamak, istedik+im+i getirdi gibi. Ancak, bu ek üçüncü şahıs teklik ve çokluk iyelik eklerinden sonra araya bir zamir n'si alarak +nı/+nu biçimine girer; Arkadaşımın yeni ev+i+ni gezdim.

    Soru Zamiri: Adın yerini tutan ve soru sormaya yarayan zamir. Hangisi, kim, ne, neyi, neden vb. zamirlerdir. Başlıca soru zamirleri şunlardır: kim, ne, kaçı, bazıları, hangisi, ne kadarı...

    Gelecek Zaman: İşin anlatıştan sonra yapılacağını bildiren zaman."-acak" ekiyle yapılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü