Eğitim Sitesi

Teori (Kuram) Nedir? Teori (Kuram) Hakkında Kısaca Bilgi

Teori (Kuram) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Teori (Kuram):

Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlış olma olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze, teori (kuram) denir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Takım Yıldız: Gökyüzünde rastgele serpilmiş yıldızların oluşturduğu yapay bölgeler. Eskiden gökyüzünün değişik bölgeleri hayvanlara ve eşyalara benzetilmiş, böylece gökyüzü 88 takım yıldıza ayrılmıştır.

    Ay Tutulması: Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinde dolanırken uygun koşullar sağlandığında, Dünya'nın arkasında kalır ve Güneş ışınları Dünya'nın engellemesi nedeniyle Ay yüzeyine düşemez. Bu durumda karanlıkta kalan Ay kısa süreli de olsa Dünya'dan görülemez olur. Bu olaya ay tutulması adı verilir. Ay tutulmaları ancak dolunay evrelerinde olabilir.

    Çözümleme: Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.

    Açık Küme: 1- Sarmal gökadaların disklerinde yer alan, yüzlerce genç ve büyük kütleli yıldızladan oluşan gevşek yıldız topluluğu. 2- Dağınık olarak bir arada bulunan yıldızlar yığınağı. Ülker, Arıkovanı, Samanyolu dizgesinin açık kümeleridir. 3- Galaktik küme. Belli bir şekilleri olmayan ve gemelde galaktik düzlemde bulunan yıldız kümeleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü