Eğitim Sitesi

Teminat Tamamlama (Margin call) Nedir? Teminat Tamamlama (Margin call) Hakkında Kısaca Bilgi

Teminat Tamamlama (Margin call) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Teminat Tamamlama (Margin call):

Açılan pozisyonun tersine piyasa hareketi sonrası pozisyonun performansını garanti etmek için satımcı veya brokerin ek fonlar veya başka teminatlandırabilir enstrümanlar talep etmesine verilen tanımlamadır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    VISA (Visa International Service Association): Merkezi Londra'da bulunan, banka ve kuruluşlara Visa kredi kartı ihraç etme yetkisi veren, aynı zamanda kredi kartı uygulaması ile ilgili kurallarla yönetmelikleri düzenleyen kuruluş.

    Provizyon: 1- Bankanın, iş yerine işlem tutarını ödemeyi garanti edebilmesi için kartın limitinin uygun olup olmadığı, kartın kayıp-çalıntı kaydının bulunup bulunmadığının tespiti doğrultusunda telefon ve/veya elektronik olarak yapılan işlem. 2- Çekin karşılığının bulunup bulunmadığının sorulması; çekin üzerindeki yazılı değerin ödenebilmesi için karşılığının olup olmadığının ilgili bankaya sorularak kontrol edilmesi; akreditif karşılığı yapılan ithalatta, akreditif tutarı dövizin muhabir banka nezdinde hazır olduğunun ve mal belgeleri teslimi karşılığında satıcıya ödeme yapılması için yetki verildiğinin amir bankaya bildirilmesi. 2- İşletme zararlarının karşılanabilmesi için ayrılan para. Bir işletmenin yedekleri dönem karından ayrıldığı halde karşılık ayırmak için işletmenin kar etmesi gerekmemektedir. Varlıkların değerindeki azalmalara karşı alınan önlemler olarak ve işletme için bir yükümlülük doğurabilecek olaylar için karşılık ayrılır.

    Arakazanç Ticareti: (Türk Dil Kurumunun İktisat Terimleri Sözlüğü'nde 'Carry Trade'in Türkçe karşılığı olarak yer alan ifade) Daha düşük getiri sağlayan bir para biriminden borçlanarak alınan krediyi daha yüksek getiri sağlayan bir para birimine yatırım yaparak değerlendirmektir.

    Gelir Ortaklığı Senetleri: Köprü, baraj, elektrik santralı, karayolu, demiryolu, telekomünikasyon sistemleri ile sivil kullanıma yönelik deniz ve hava limanları ile benzerlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlarının gelirlerine, ortak olunması için çıkarılan senetlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü