Eğitim Sitesi

Telemetreli makineler Nedir? Telemetreli makineler Hakkında Kısaca Bilgi

Telemetreli makineler Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Telemetreli makineler:

Görüntünün film düzlemi üzerine aktarıldığı objektiften ayrı olarak, gözün görüntüyü yakalaması için farklı bir basit merceğin kullanıldığı makinelerdir. Tek mercekli yansıtmalı makinelere göre, duyarkat (film ya da algılayıcı) düzlemi üzerindeki görüntü ile gözün gördüğü görüntü arasında farklılık (paralaks hatası) olması nedeniyle dezavantajlıdırlar.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    TIFF: (Tagged Image File Format) İmaj programları kullanılarak bilgisayarların büyük bölümünde okunabilen bir dijital dosya türüdür. 16,8 milyon rengi desteklediğinden fotoğraf için çok uygundur. TIFF dosyalarını "kayıpsız sıkıştırma" ile görüntü kalitesini düşürmeden sıkıştırmak mümkündür.

    Küresel Sapma: Geniş açı objektiflerin maksimum açıklıkta kullanımında sıkça karşılaşılan ve fotoğrafın her bölgesinin aynı düzeyde net olmamasıyla sonuçlanan optik bozukluktur. Görüntünün kenarlarında netliğin azalması sonucunu doğurur. Küresel olmayan merceklerin veya daha kısık diyafram değerlerinin kullanımıyla düzeltilebilen bir bozulmadır.

    EV (exposure value): Açılımı pozlama değeridir. Dijital kamera dilinde daha çok artı/eksi yönde yani daha karanlık ya da daha parlak yönde kameranın yapabildiği pozlama değerini ifade eder. +2.0 ile -2.0 arasında değişen bir cetvelde ortam aydınlatması veya karartmasının belirli ölçeklerde gerçekleştirilmesini sağlar.

    Tam çerçeve: Fotoğrafçılıkta, çekilen fotoğrafın bütünüyle basılmasını tanımlar. Çekim sırasında yapılan çerçevelemenin baskıda aynı şekilde kullanıldığını belirtir. / Sayısal teknolojide, algılayıcı boyutunun film ölçüsü ile aynı olduğunu belirtir. (full frame)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü