Eğitim Sitesi

Telemetre Nedir? Telemetre Hakkında Kısaca Bilgi

Telemetre Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Telemetre:

Objenin fotoğraf makinesine olan uzaklığını İki farklı pozisyondan görüntüsünü alarak belirleyen sistemdir. Obje net değilken her iki görüntü de vizörden görülebilir, netleme yapıldığında ise iki görüntü üst üste binerek tek görüntüymüş gibi net olarak görünür. (Bu kavram gerçek anlamda telemetreli vizörü olmayan kompakt makineler için de kullanılmaktadır)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Yoğunluk filtresi: Işığın renk yapısını değiştirmeden sadece gücünü azaltan gri renkli filtre; ND filtresi.

    Yapay Işık (Tungsten) Filmi: Fotoğraf çekilen ortamda günışığı yerine aydınlatma lambası vb. yapay ışık kaynakları varsa renk ısılarında sapma olmaması için yapay ışık filmlerinin kullanılması gerekir. Yapay ışıklar kırmızıya kaçan sarı renklerdedir ve bu ortamlarda çekilen fotoğraflarda renkler turuncuya dönük olacaktır. Bu özel filmler kırmızı /sarı renklerin hâkimiyetini azaltarak sonucun daha doğal olmasını sağlarlar.

    Karanlık oda ışığı: Işığa karşı duyarlı malzemelerle çalışılan karanlık odada bunların ışıktan etkilenerek bozulmalarını önlemek için kullanılan özel ve genellikle kırmızı renkli ışık. Karanlık oda ışığının gerçekten duyarlı malzemeleri etkileyip etkilemediğini saptamak için çalışma yapılan tezgâhtan 1 metre kadar yükseğe yerleştirilmiş lambayı görecek bir noktaya bir fotoğraf kâğıdı bırakmak ve üzerine bir metal para koymak gerekir. Bir süre sonra kâğıt banyo edildiğinde üzerinde paranın izi çıkmamalıdır. (safe light)

    Vizör (bakaç): 1- Fotoğraflanacak alanın izlenmesini sağlayan optik sistemdir. Bazıları objektifin içerisinden geçen ve nihai fotoğrafla birebir aynı olan görüntüyü verirlerken, bir kısmı objektife yakın konumlandırılarak çekilmekte olan fotoğrafın yaklaşık bir önizlemesini sunarlar. 2- Kullanıcıların fotoğraf çekerken sahneyi izleyecekleri yer. SLR makinelerde "buradan ne görüyorsanız onu çekersiniz". Cep makinelerinde ise artık bir bakaç bulmak oldukça zor; çünkü dev ekranlar bu işi gayet iyi yerine getiriyor. 3- Makinede oluşan görüntünün olabildiğince aynını gösteren ve mercekler düzenine dayanan parça.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü