Eğitim Sitesi

Tekfur Nedir? Tekfur Hakkında Kısaca Bilgi

Tekfur Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tekfur:

Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tekfur:

1. Bizans Devleti'nde illeri yöneten vali.
"Kayı Beyi Osman Bey Bizanslı tekfurları yenerek Osmanlı Devleti'nin kurucusu olmuştur."

2. Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hıristiyan beylerine verilen ad.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Tekfur:

Bizans döneminde vali düzeyinde olan yönetici.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ataerkil (Babaerkil): Aile içinde babanın ya da en büyük erkeğin mutlak otoritesinin olduğu, soyun babadan oğullara geçtiği toplum biçimidir.

    Misyoner: Bir düşünceye, bir ülkeye kendini adayan kimse.

    Seyfiye: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir. Osmanlı toplum yapısında "Seyfiye Sınıfı" idari ve askerî silahlı kuvvetlerin yönetici unsurlarını ifade eder ve “Ehli- örf” ya da “Ümera” olarak da adlandırılır. - Kılıç ehli olarak bilinir. - Devleti koruyan, asayişi sağlayan, sınırları genişleten sınıftır. - Yönetim ve askerlik işlerine bakarlar. - Vezir-i Azam, Vezirler, Yeniçeri Ağası, Kaptan-ı Derya, Beylerbeyi, Sancakbeyi bu gruptadır.

    Monarşi: Siyasal gücün bir tek kişinin elinde olduğu ve yönetimin genellikle kalıt yoluyla aile bireylerine geçtiği devlet biçimidir. Devletin bir aile veya soy içerisinden seçilen tek kişi tarafından yönetilmesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü