Eğitim Sitesi

Tekel Nedir? Tekel Hakkında Kısaca Bilgi

Tekel Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tekel:

1- Tek bir satıcı ve karşılığında çok miktarda alıcı olan piyasadır.

2- Piyasada bir malın ya da hizmetin tek satıcısı olması.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tekel:

Bir malın yapımının tek bir firmanın elinde bulunmasıdır. Firma malın değeri, üretimi ve sunumu ile ilgili tek söz sahibidir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Tekel:

Bir malın üretiminin tek firmanın elinde bulunduğu durum, bu malın üretim alanını tek elde tutmak, onun satışını tek elden yönetmek ve fiyatına egemen olmak.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Mali Piyasalar: Tasarruf fazlası olan ekonomik birimlerle tasarruf açığı (fon ihtiyacı) olan ekonomik birimler arasında fon akımlarını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçler ile bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşan yapıya mali piyasa (finans kesimi) denir. Bu piyasalar kısa vadeli fon akımlarını kapsayan Para Piyasası (Money Market); orta ve uzun vadeli fon akımlarından oluşan Sermaye Piyasası (Capital Market); Döviz Piyasası (Foreign Exchange Market) ve Altın Piyasası (Gold Market) şeklinde gruplandırılabilir.

    Reel Faiz: Nominal faizin enflasyondan arındırılarak ifade edilen şeklidir.

    Nakit Piyasalar: Vade uygulanmadan aynı gün valörlü işlemlerin yapıldığı piyasalardır.

    Deflatör: Parasal terimlerle (nominal) ifade edilmiş olan bir iktisadi büyüklüğün (örneğin ücretler, hammadde fiyatları, maliyetler vb.) değerinin gerçek değere (reel) çevrilmesinde kullanılan fiyat endeksini ifade eder. (Deflator)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü