Eğitim Sitesi

Tekbir Nedir? Tekbir Hakkında Kısaca Bilgi

Tekbir Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tekbir:

Din ıstılahında, Allah en büyüktür, Allah her şeyden daha büyüktür anlamına gelen Allâh'ü ekber diyerek Allah'ı azamet ve kibriya ile anmak demektir.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Tekbir:

"Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahi'l hamd" demek. Allah'ın en büyük olduğunu ifade eden zikirdir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    İhsan: 1. İnsanlara iyilik etmek, yararlı ameller işlemek ve "Allah'ı görüyormuş gibi, O'na ibadet etmek" demektir. 2. Bağışlama, iyilik etme, hayır olarak yapılması uygun olan bir şeyi yapma

    İhsar: 1- Hac da, hastalık, düşman tarafından engelleme gibi mazeretle ihrama son verilmesi. 2- Sözlükte alıkoymak, men etmek, engellemek ve âciz olmak anlamlarına gelen ihsar, bir hac terimi olarak, hac veya umre yapmak üzere ihrama girdikten sonra, hac ve umrenin tamamlanmasının engellenmesi; herhangi bir sebeple tavaf ve vakfe yapma imkânının ortadan kalkması demektir.

    Tubâ: Kökleri yukarıda, dal ve budakları aşağıya doğru sarkan cennet ağacı.

    Kıyam binefsihi: Yüce Allah'ın varlığı veya mevcudiyeti bir başkasına muhtaç değildir; aksine varlığı kendi zâtındandır, demektir. Bütün yaradılmışlar (mahlukât), var olmada ve varlığını devam ettirmede Cenâb-ı Hakk'a muhtaçtır. Bu sıfata Kur'ân-ı Kerim'in pek çok ayetinde işaret edilmektedir. Kıyam binefsihi (bizâtihi)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü