Eğitim Sitesi

Tek Yönlü Tasarım (One-Way Design) Nedir? Tek Yönlü Tasarım (One-Way Design) Hakkında Kısaca Bilgi

Tek Yönlü Tasarım (One-Way Design) Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Tek Yönlü Tasarım (One-Way Design):

Kumaşın uzunluğu boyunca tekrar eden kalıp, şerit veya desen. Tek yönlü tasarımı kullanırken, bütün kalıp parçaları kumaşın üzerine yerleştirilmelidir böylece tasarım her parçada yukarı doğru yönde olur.

 

    Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri

    Kumaşın Verevi (Bias): Kumaşın üzerinde ne enine ne de boyuna uzanmayan çapraz çizgidir. "Gerçek" verev, kumaşın boyuna uzanan çizgi, enine çizgiye doğru katlandığında, 45 derecelik açıda oluşan çapraz çizgidir. Verev kesilen kumaşta iyi kıvrım oluşturur.

    Dikiş: 1. Kesilen kumaş ve yardımcı malzemelerin birleştirilerek mamul giysinin yapımını amaçlayan işlemlerin tümüdür. 2. Dikme işi. 3. Dikilen yer. 4. Giysi üzerinde gözle görülen dikilmiş iplik yolu. 5. Giysi dikme işi, terzilik.

    Elde Tutturma Dikişi (Slipstitch): Katlanmış kumaş katını başka bir kata tutturmak için kullanılan, el ile çalışılan kenar bastırma dikişi. Hızlı elde tutturma dikişine de bakınız.

    Göğüs Yeri Çizgisi (Bust Line): Sırttan ve göğsün en geniş noktasından geçen, bir kalıbın ölçümü veya değiştirilmesinde önemli olan yatay çizgi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri Sözlüğü