Eğitim Sitesi

Tefsir Nedir? Tefsir Hakkında Kısaca Bilgi

Tefsir Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tefsir:

Kur'an'daki ayetleri en geniş yorumlayan bilim dalıdır. Bu işle uğraşanlara Müfessir adı verilir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tefsir:

1. Kur'an-ı Kerim'i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir. Kur'an-ı Kerim'i tefsir edene müfessir denir. Yüce kitabımız anlaşılıp uygulanması için gönderilen bir kitaptır. Ama Kur'an-ı Kerim Yüce Allah'ın sözü olduğundan insanlar onu anlamakta güçlük çekebilirler. İşte bu yüzden Kur'an-ı Kerim'in tefsirine ihtiyaç duyarız.

2. Sözlükte açıklamak yorumlamak demektir. Terim olarak ise; Kur'an ayetlerini geniş bir şekilde açıklamak, yorumlamak demektir. Tefsir yapılırken ayetin iniş sebebi, zamanı ve hangi olay sebebi ile indirildiği göz önünde bulundurulur. Tefsir yapan kişiye müfessir denir.

 

Tarih Terimi Olarak Tefsir:

Kuran ayetlerini açıklayan ve yorumlayan bilim dalıdır. Kuran'ı açıklayan kişilere de müfessir denir. Tefsir alanının önemli alimleri şunlardır: 1.Taberi 2. Zemahşeri
3.İbn'ül Arabi 4. Fahruddin Razi 5. İbn-i Kesir'dir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tefsir:

1. İnsanın bilgi birikimi ve Arap diline hâkimiyeti ölçüsünde Kur’an-ı Kerim metninin içerdiği manaları ortaya çıkarması, yorumlaması.

2. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin anlamlarını açıklamaya, hükümlerini ve bu hükümlerin dayandığı gerekçeleri açığa çıkarmaya ve ayetleri belirli bir yöntem çerçevesinde yorumlamaya yarayan ilim dalı.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Denek: Deneylerde kullanılan canlı.

    Özdeşlik İlkesi: Bir şeyin kendi kendisiyle aynı olmasını ifade eden mantık ilkesi.

    Politeizm (Çok Tanrıcılık): Farklı dinlere inanan grupların bir arada yaşaması sonucu oluşan tüm toplumsal gruplarda site devletlerinde ağırlıklı olarak görülür.

    Matrilokal: Aile, kadının evinde kuruluyorsa, bu evlilik biçimi matrilokaldır. Erkek evlilik sonucu kadının evine gelir ya da çocuklar kadının yanında kalırlar. Anaerkil ailede de gördüğümüz gibi ilkel toplumlarda erkek kadının ailesiyle oturmaz ama çocuklar kadının yanında ve sorumluluğundadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü