Eğitim Sitesi

Tebliğ Nedir? Tebliğ Hakkında Kısaca Bilgi

Tebliğ Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tebliğ:

1. Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır. İnsanları dine davet etme. Bildirme, haber verme.

2. Tebliğ; sözlükte, taşımak, götürmek, ulaştırmak anlamlarına gelir. Peygamberlerin temel görevlerinden biri tebliğdir. Allah, Hz. Peygamberi kendisine ilettiklerini tebliğ etmekle görevlendirmiştir. O da bu görevini hakkıyla yerine getirmiş ve veda hutbesinde bu tebliğ görevini yerine getirdiğine insanları şahit tutmuştur. Hz. Peygamber, tebliğinde muhataplarından gönüllü bir teslimiyet beklemiştir. Onun görevi, insanlara nasihat edip öğüt vermektir, onları zorlamak değildir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tebliğ:

Bildirme, duyurma, anlatma, yazılı bir emri, mahkeme yazısını ilgili şahsa teslim etme, imzasını alma. Çoğulu tebliğâtdır; duyurular, anlatmalar.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tebliğ:

Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından yükümlüye veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesine tebliğ denilmektedir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tebliğ:

Bildirme.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tebliğ:

1. "Allah’ın kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesi." anlamında peygamberlerin sıfatlarından biri. Açıklanması gereken dini bir hükmü, yerine göre örnekler vererek yerine göre nasihat ederek sözlü ve yazılı bir biçimde eksiksiz olarak anlatma; etkileyici bir dille insanlara duyurma.

2. Ulaştırma, bildirme, açıklama.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Cahiliye: Cahiliye, Kur'an-ı Kerim inip İslamiyet yayılmadan önceki Arapların tutum ve davranışları için kullanılan bir kavramdır. Cahiliye - adı üzerinde - cahillik, kabalık, görgüsüzlük demektir. Bu kavram İslam'a uymayan her türlü inanç, söz ve davranışı ifade eder. Cahilliğin moda olduğu, cehaletin ortalığı kasıp kavurduğu, İslam'dan önceki döneme Cahiliye Devri denir. Bu devirde insanlar o kadar cahillerdi ki kendi elleriyle taştan, tahtadan putlar yapıp onlara taparlardı.

    Muhâzâtü'n-nisâ: Kadınların cemaatle namazdaki saf düzeni ve erkeklerde aynı safta veya hizada olması, ilmihallerde "muhâzâtü'n-nisâ" terimiyle ifade edilir.

    Sürme: Kirpik diplerine sürülen bir çeşit siyah madde.

    Ensar: Allah'ın emriyle Peygamber Efendimiz kendisine inananlarla birlikte Mekke'den Medine'ye göçmüş yani hicret etmiş. Medineli halk O'na ve Müslümanlara o kadar yardımcı olmuşlar ki, onlara Ensar adı verilmiş. Yani yardım edenler. Evlerini açmışlar göç eden kardeşlerine, maddi manevi destek olmuşlar. Tüm ihtiyaçlarını karşılamışlar. Bu yüzden onlar bu yardımlarının karşılığında Ensar olarak tarihe adlarını yazdırmışlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü