Eğitim Sitesi

Tasvir Nedir? Tasvir Hakkında Kısaca Bilgi

Tasvir Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tasvir:

Betimleme.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tasvir:

Betimleme.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Tasvir:

Resim, Nakış ile ilgili bilgilere de bakınız.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tasvir:

Betimleme. Tasarlama, bir şeyi söz veya yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Analiz: Ayrıştırma , Çözümleme / Her hangi nesne konu veya durumun parçalar ve bölümler halinde ayrıntılı olarak incelenmesi.

    Klasisizim: Hem sanatsal bir geleneği hem de estetik bir tutumu belirtmek için kullanılır. Yunan ve Roma'da yani klasik Antik Çağ'da ortaya çıkmış ve antik yapıların prototip (ilk örnek) olarak kullanıldığı daha sonraki dönemlerde de sürmüştür. Bu "klasik" gelenektir ve bu anlamda klasikçilik, MÖ 8. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar hemen tüm klasik sonrası sanatlarının değişmez niteliğidir. Terimin daha sınırlı estetik kullanımı ise bu uzun gelenek kapsamında açık seçiklik, düzen ve denge gibi özelliklerin belirlediği üslup ya da üslup evrelerini ifade eder.

    Simetri: 1- Bir eksene göre iki yanda, aynı mesafede karşılıklı olarak yer alma. 2- Simetri, parçaların orta eksenin iki yanında, biçimlerin, motiflerin ve renklerin eşdeş olacakları biçimde düzenlenmeleri sonucunda her iki yarımın birbirinin yansıması olmasıdır.

    Tonoz: 1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi. 2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır. 3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü