Eğitim Sitesi

Taş hastalığı Nedir? Taş hastalığı Hakkında Kısaca Bilgi

Taş hastalığı Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Taş hastalığı:

Hastalığın sebebi Aspergillus Flavus isimli küf mantarıdır. Bu hastalığa yakalanmış olan petekler yeşil renkli bir görünüştedirler. İç organlarını etkileyerek larvanın ölmesine neden olur. Larvalar mumyalanmış gibi kuruyarak petek gözünü tamamen doldururlar. Bu mantarların sporları balda da yaşayabildiği için, insana da geçer. Bu yüzden taş hastalığına yakalanmış kovanlardan çıkan balları yemek tehlikelidir.

 

    Benzer Arıcılık Terimleri

    Çiçekdışı bitkisel balözü: Bitkilerdeki çiçeklerden değil de bitkilerin yaprak, yaprak sapı, çiçek sapı, yaprak sapı dibinden çıkan yaprakçık (stipule) gibi organlarından salgılanan ve arıların bal üretmek için derledikleri tatlı maddeler. (Ekstra-floral nektar)

    Yumurta: Normal koşullarda ana arılar tarafından döllü ya da dölsüz ve işçi arılar (yalancı ana) tarafından sadece dölsüz olarak petek gözlerine bırakılan ana arı, işçi arı ve erkek arı adayları.

    Arı biti: Arılar üzerinde yaşayan, arıların tükettiği besinlerle ve özellikle arı sütüyle beslenen, arıların çalışma etkinliklerini ve ömürlerini azaltan diptera takımının bir üyesi.

    Balın fermantasyonu: Balın bünyesindeki şekere dayanıklı mayaların früktoz ve glikoz şekerlerini parçalayarak balın yapısını bozup ekşimesine yol açması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü