Eğitim Sitesi

Taş Yünü Nedir? Taş Yünü Hakkında Kısaca Bilgi

Taş Yünü Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Taş Yünü:

Bazalt, diyabaz, dolomit gibi kayaların ergitilerek püskürtüldükten ve bakalit ile karıştırılıp daha sonra özel işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen mineral yün çeşididir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde, değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir. Isı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı maksadıyla kullanılmaktadır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Rölyef: Kabartma, kabartı. Kil, alçı, taş gibi işlenebilir gereçleri düşey bir düzlem üzerinde işleyerek meydana getirilen sanat yapıtı.

    Kalkan Duvarı: Tek yüzeyli ve beşik örtüsü çatılarda mahyaya dik doğrultuda çatının iki yanında bulunan, genelde tek yüzeyli çatılar için dik üçgen; beşik örtüsü çatılar için ise ikizkenar üçgen şeklinde duvarlardır.

    Astar: Boyama işlemi sırasında ilk uygulanan kat. Primer. Yüzey hazırlamaların sonuncusu olan astar, temizlemiş, tozu, kiri alınmış, eski veya yeni yüzeylerin, macun çekilmesi ile son bulan çalışmalardan sonra boya hatalarını en aza indirmek için yapılan uygulama. Bir tür ön boya. Boyanın yüzeye daha iyi yapışması için kullanılır.

    Beton Kiremit: Doğal kum, çimento, katkı malzemeleri ve renk pigmentlerinden imal edilmiş kiremit tipidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü