Eğitim Sitesi

Tarife Sistemleri Nedir? Tarife Sistemleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tarife Sistemleri Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Tarife Sistemleri:

Aynı tüketici gruplarıyla ilgili sektörler (örneğin; konut, tarım, sanayi..) ya da aynı kullanım alanları (örneğin; taşıma, aydınlatma, ısıtma,..) için düzenlenen normlaştırılmış fiyat belirleme sistemleridir. Tarife sistemlerinin konfigürasyonu ülkelere, ürünlere hizmet türlerine göre değişir. Elektrik, gaz ve merkezi ısıtma için ya sadece tüketilen enerjiye bağlı bir tarife (örneğin; küçük tüketici tarifesi) ya da iki terimli bir tarife (örneğin; güce, oda sayısına, tarım alanlarına… bağlı biri sabit, diğeri tüketilen enerjiye bağlı fiyat öngören, puant ve düşük tüketim saatleri ile mevsimlik tüketimlerin dikkate alındığı tarifeler) uygulanır.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Bağlantı Noktası (BN): İletim Sistemindeki, bir Enerji Üreticisi, Doğrudan Bağlı bir Müşteri, bir İletim Hizmeti Sağlayıcısı, ya da diğer benzer Kullanıcıların Şebekelerini, Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşmaları uyarınca iletim sistemine bağladıkları saha ya da düğüm noktası.

    Tüketiciler: Toptancı veya nihai tüketiciler ve dağıtım şirketleri.

    Senkronize Olma: Bir Üretim Grubu, ya da çalışır durumda Üretim Grubunun (Gruplarının) bağlı bulunduğu bir şebekenin, diğer bir Şebeke ya da Enerji Sisteminin baralara bağlanmış ve böylece bu Şebekenin Frekansının ve faz ilişkilerinin bağlantı noktasında bağlandığı Şebeke ya da Enerji Sisteminin (duruma göre) Frakansı ve faz ilişkileri ile aynı olması (işletme toleransları dahilinde) durumu.

    Oturan Sistemi Toparlama Yeteneği: Bir Üretim Grubunun, kendi dışındaki enerji kaynaklarından faydalanmaksızın üretime başlama ve İletim yada Dağıtım Şebekesinin bir bölümünü, ESİ yönergeleri doğrultusunda enerjileme yeteneğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü